23.4.24

Ο νέος κανονισμός του Δ.Σ. έχει στόχο την φίμωση κάθε αντίθετης φωνής.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου (22/4/24), συζητήθηκε το θέμα του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Η εισήγηση της δημοτικής αρχής προκάλεσε τις αντιδράσεις όλης της αντιπολίτευσης, καθώς -όπως σχολιάστηκε από όλες τις παρατάξεις- έχει ως
στόχο την φίμωση κάθε αντίθετης φωνής και στερεί από την αντιπολίτευση τη δυνατότητα να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στα πεπραγμένα του Δήμου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νησί για όλους», Αλέξανδρος Παντελειός, ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας μια αναδρομή στο πως φτιάχτηκε ο κανονισμός του 2019, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του με τον Μάκη Φόρτε. Ένας κανονισμός-πρότυπο, που έδωσε στο δημοτικό συμβούλιο σημαντικά εργαλεία, ανάμεσα στα οποία η θεσμοθέτηση των επερωτήσεων, της σύσκεψης των επικεφαλής των παρατάξεων και άλλες σημαντικές τομές που ωφέλησαν την δημοκρατική και παραγωγική λειτουργία του συμβουλίου βοηθώντας τόσο την αντιπολίτευση, όσο και την ίδια την δημοτική αρχή.

«Οι επερωτήσεις, όπως τις είχαμε θεσμοθετήσει, τίθενται από τους συμβούλους μία εβδομάδα πριν τη συνεδρίαση και δίνουν την δυνατότητα στον δήμαρχο ή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ή πρόεδρο νομικού προσώπου, να ψάξει, να ενημερωθεί και να απαντήσει πολύ συγκεκριμένα, με επιχειρήματα. Βοήθησαν λοιπόν, τόσο την αντιπολίτευση να ασκήσει το έργο της, που είναι ο έλεγχος της δημοτικής αρχής, όσο και τη δημοτική αρχή να γνωρίζει εγκαίρως ποια είναι τα ζητήματα που απασχολούν την αντιπολίτευση και να δίνει απαντήσεις. Αναδεικνύοντας το έργο το οποίο είχατε κάνει και αυτά τα οποία είχατε σκοπό να κάνετε.

H σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ήταν ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσατε λίγες φορές, αλλά όσες φορές το κάνατε, όπως στο Κορώνι, δεν περιορίστηκε απλά σε μια σύσκεψη ενημέρωσης. Ως αντιπολίτευση, αναλάβαμε μαζί την ευθύνη για σημαντικά ζητήματα του δήμου και είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε όσες φορές χρειαστεί. Αλλά πρέπει να έχουμε μια ισότιμη αντιμετώπιση, θέλουμε έναν τρόπο να μπορούμε να παρεμβαίνουμε στα ζητήματα του Δήμου.»

Στη συνέχεια χαρακτήρισε αστεία την προτεινόμενη διαδικασία της συνεδρίασης λογοδοσίας καθώς, όπως είπε «ένα ερώτημα που τίθεται, δεν απασχολεί μόνο τον σύμβουλο που ρωτάει, αλλά όλες τις παρατάξεις. Γιατί να μην έχουμε το δικαίωμα και οι άλλες παρατάξεις να κάνουν μια σύντομη τοποθέτηση;»

Ο κ. Παντελειός έκλεισε την τοποθέτησή του απευθυνόμενος στους συμβούλους της πλειοψηφίας καλώντας τους να αποδεχθούν τις προτάσεις του και να ψηφίσουν τον κανονισμό όλοι μαζί:

«Θεωρώ ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν διαφορετικά. Έχουμε αποδείξει κατά την προηγούμενη θητεία πως ουδέποτε κάναμε κατάχρηση του κανονισμού. Θα πρέπει λοιπόν να σεβαστείτε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αντιπολίτευση και να αποδεχθείτε τις προτάσεις μας. Δεν είναι κάποιος παραλογισμός αυτό που ζητάμε, απλά διεκδικούμε να μπορεί η φωνή μας να ακουστεί στο χρόνο που πρέπει να ακουστεί, για το χρόνο που πρέπει να ακουστεί και να μην φιμωνόμαστε. Γιατί αυτός ο κανονισμός, όσο και αν τον υπερασπίζεστε, είμαστε εδώ τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και σας λέμε ότι δεν μας καλύπτει, μας στερεί τα εργαλεία που έχουμε για να δουλέψουμε, μας φιμώνει.

Όσα προβλέπει ο ισχύων κανονισμός, είναι κατεκτημένα του δημοτικού συμβουλίου, τα οποία όλοι μαζί εδώ τα ψηφίσαμε και θα πρέπει να τα διατηρήσουμε. Έχετε κι εσείς υποχρέωση να διασφαλίζετε την σωστή λειτουργία της αντιπολίτευσης. Θα ήθελα να το ξανασκεφτείτε, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε όλοι μαζί, να το ψηφίσουμε συνολικά, όλοι μαζί.»

Από τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή φάνηκαν ανένδοτοι στο να αποδεχθούν έστω και μία από τις προτάσεις μας. Στη δευτερολογία του, ο κ. Παντελειός, προειδοποίησε ότι ενδεχομένως υπάρχει νομικό ζήτημα και λόγος ακύρωσης του προτεινόμενου κανονισμού και  έκλεισε την τοποθέτησή του σε εντονότερο τόνο:

«Μπορεί στις εκλογές να πήρατε 45%, αλλά και εμείς εδώ οι 10 που βλέπετε (της αντιπολίτευσης), έχουμε πάρει 55% συνολικά. Εκπροσωπούμε λοιπόν -επειδή αναφέρθηκε- περισσότερους από τους μισούς εκλογείς του Δήμου μας. Μπορεί να έχουμε μικρότερη δύναμη στο δημοτικό συμβούλιο, όμως έχουμε και τη δύναμη των ανθρώπων που μας έχουν επιλέξει να είμαστε εδώ, η οποία είναι ακόμη πιο ισχυρή.

Θα ήθελα να απευθυνθώ σε αυτούς τους ανθρώπους, προς όλους εκείνους που περιμένουν από εμάς να ασκήσουμε το ρόλο μας ως αντιπολίτευση. Και να πω ότι μπορεί η προσπάθειά σας να είναι να κόψετε τα κεκτημένα μας, όμως κύριε Πρόεδρε του δημοτικού συμβουλίου, κύριε δήμαρχε και κύριοι της δημοτικής αρχής, να γνωρίζετε πως έχουμε και άλλα εργαλεία στα χέρια μας για να ασκήσουμε αντιπολίτευση. Και να είστε σίγουροι ότι οι ερωτήσεις που θέλουμε να κάνουμε θα γίνονται, στο χρόνο που θέλουμε να γίνονται.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.