13.2.21

ΕΡΩΤΗΣΗ : Αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού ΤΑΠ σε αδόμητα οικόπεδα

Προς: Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο

 Κύριε Δήμαρχε,

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει αποδέκτες παραπόνων από συμπολίτες μας σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του ΤΑΠ σε αδόμητα οικόπεδα και ιδιαίτερα την αναδρομική πληρωμή του με πρόστιμο σε περίπτωση που δεν έχει πληρωθεί έως σήμερα.

Όπως γνωρίζουμε όλοι, η είσπραξη του ΤΑΠ γίνεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, με τον εκάστοτε πάροχο να είναι υπεύθυνος για την είσπραξη του ΤΑΠ και την απόδοσή του στο Δήμο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κτίσμα και κατ΄ επέκταση σύνδεση με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, οι δημότες δεν λαμβάνουν καμία ειδοποίηση για την πληρωμή του ΤΑΠ, ενώ ο Δήμος δεν διαθέτει τα απαιτούμενα στοιχεία για τον υπολογισμό του.

Κάποιος που απευθύνεται σήμερα στο Δήμο για να πληρώσει το ΤΑΠ για το οικόπεδο του (π.χ. απαιτείται στην περίπτωση σύναψης συμβολαίου), ενημερώνεται πως οφείλει αναδρομικά 12 έτη και επιπροσθέτως υπολογίζονται 5 ακόμη έτη ως πρόστιμο. Για κατανοήσουμε την επιβάρυνση που προκύπτει για τους δημότες, για ένα ΤΑΠ της τάξεως των 30 ευρώ ετησίως, το οποίο υπολογίζουμε πρόχειρα ότι αντιστοιχεί σε ένα οικόπεδο αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ, ο πολίτης καλείται να καταβάλει αναδρομικά και μαζί με τα πρόστιμα, ποσά της τάξεως των 500 ευρώ.

Κατανοείτε ότι αυτή η απαίτηση, ειδικά κατά την περίοδο που διανύουμε, είναι υπερβολική και φέρνει τους περισσότερους συμπολίτες μας σε δυσχερή θέση.

Ερωτάστε:

·         Ποιος είναι ο τρόπος υπολογισμού του ΤΑΠ για τα αδόμητα οικόπεδα και βάση ποιας διάταξης;

·         Υπάρχει καταγραφή των πληρωμών και των χρεών ανά ακίνητο; Βάση ποιων στοιχείων προκύπτει ότι ένας δημότης έχει ή δεν έχει χρέος για ένα αδόμητο οικόπεδο;

·         Δύναται ο δήμος να προβεί στην ελάφρυνση των δημοτών από αυτή τη συγκεντρωμένη απαίτηση, με διαγραφή των προστίμων και είτε ρύθμιση της οφειλής, είτε εφάπαξ πληρωμή με έκπτωση;

 

Δημοτική Παράταξη «Κεφαλονιά, νησί για όλους»

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.