31.5.21

Απαλλαγή των κλειστών επιχειρήσεων από δημοτικά τέλη: Μνημείο λαϊκισμού η τοποθέτηση του δημάρχου.

 Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η παράταξή μας έφερε το θέμα της απαλλαγή από δημοτικά τέλη των κλειστών, λόγω της πανδημίας, επιχειρήσεων του Δήμου Αργοστολίου.

Λαμβάνοντας υπόψιν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για τη στήριξη των κλειστών επιχειρήσεων, αλλά και τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 68 Α’/2020), ζητήσαμε:

1.    Οι επιχειρήσεις που -λόγω των μέτρων- δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου να απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη.

2.    Οι επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων να απαλλάσσονται του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί.

3.    Ποσά που έχουν καταβληθεί και αφορούν στο χρονικό διάστημα απαλλαγής να συμψηφίζονται με μελλοντικές απαιτήσεις αντίστοιχων τελών.

 

Ο Δήμαρχος, μας ανέφερε μια σειρά μέτρων που ισχυρίστηκε ότι έχει πάρει για τη διευκόλυνση των κλειστών επιχειρήσεων, τα οποία όμως είχε την υποχρέωση να πάρει όπως προκύπτει από τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

·      Ισχυρίστηκε πως δεν σηκώνουν τα οικονομικά του Δήμου μια τέτοια διευκόλυνση, όταν λίγο αργότερα ο ίδιος ανέφερε πως είναι λίγες οι επιχειρήσεις που θα ωφελούνταν και πως μιλάμε για μικρά ποσά.

·      Ισχυρίστηκε πως δεν είναι δυνατόν να λάβουμε απόφαση που αφορά σε αναδρομικές οφειλές, όταν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι κάτι περισσότερο από σαφές ότι μπορεί να συμψηφίσει ποσά που έχουν καταβληθεί με μελλοντικές απαιτήσεις και όταν δεκάδες Δήμοι έχουν λάβει αντίστοιχες αποφάσεις τις προηγούμενες μόλις εβδομάδες.

Ακολούθησε μια απαράδεκτη επίθεση του δημάρχου και συμβούλων της δημοτικής αρχής απέναντι στην αντιπολίτευση, την οποία -ούτε λίγο, ούτε πολύ- κατηγόρησε ως υπεύθυνη για τη μη λήψη απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο.

·      Σε μια πρωτοφανή προσπάθεια υποβάθμισης της εισήγησής μας, ανέφερε πως η πρόταση μας κατατέθηκε επειδή μας το ζήτησαν κάποιοι φίλοι μας επιχειρηματίες στο facebook!

·      Ισχυρίστηκε πως θα έπρεπε η εισήγησή μας -για να γίνει αποδεκτή- να περιλαμβάνει πρόταση μετακύλησης του κόστους στα νοικοκυριά!

 

Αν η δημοτική αρχή ήθελε να καταψηφίσει την πρότασή μας, θα μπορούσε να το κάνει πολιτισμένα και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη της απόφασής της. Αντ’ αυτού επέλεξε να παίξει ένα παιχνίδι εντυπώσεων σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα προς όφελός της.

Η τοποθέτηση του δημάρχου δε, αποτελεί μοναδικό μνημείο λαϊκισμού.

·       Είναι ακριβώς το είδος του πολιτικού λόγου που μας ξεσήκωσε λίγα χρόνια πριν και μας οδήγησε στις εκλογές του 2019.

·      Είναι η υποβάθμιση των δημοκρατικών διαδικασιών και του ελεύθερου διαλόγου, που μας δίνει τη δύναμη να παλεύουμε σε ένα συμβούλιο που ενώ ξεκίνησε με τις καλύτερες περγαμηνές, τείνει να αναδειχθεί σε έδρα λαϊκισμού.

·      Είναι η ποιότητα των πολιτικών που μας δημιουργούν την ανάγκη να συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Με την ελπίδα πως όλα θα αλλάξουν,

 Αλέξανδρος Παντελειός, Δημοτικός Σύμβουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.