29.10.21

Για τη μεταφορά του Ειδικού Σχολείου Περατάτων στο Αργοστόλι και στο ΚΕΦΙΑΠ

Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου της περασμένης Κυριακής για την Υγεία, ήταν το θέμα της μεταφοράς του Ειδικού Σχολείου Περατάτων στις εγκαταστάσεις του ΚΕΦΙΑΠ* (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ**) με εισηγητή τον κ. Δήμαρχο. Το ειδικό βάρος του 2ου θέματος, που ήταν η Υγεία στο νομό, ανάγκασε το 1ο θέμα σε μία σύντομη και μέσα σε βιασύνη διαδικασία. Γεγονός που ήταν λάθος κατά τη γνώμη μας καθώς πρόκειται για ένα επίσης πολύ σημαντικό ζήτημα.

Πρώτα απ’ όλα να πούμε ότι το Ειδικό Σχολείο των Περατάτων ζητάει και επισημαίνει την ανάγκη της μεταφοράς του στο Αργοστόλι εδώ και αρκετά χρόνια. Πρόκειται για ένα αίτημα-ανάγκη που έπρεπε να είχε ήδη υλοποιηθεί. Τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου χρειάζονται την κοινωνικοποίηση και όχι την απομάκρυση. Ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε να γίνει πλέον αυτό είναι ο εξής: Το ΔΣ του ΓΝΚ θα παραχωρήσει επί αορίστου χρόνου τον 1ο όροφο του ΚΕΦΙΑΠ στο Δήμο Αργοστολίου, ο οποίος θα φροντίσει να συγκεντρώσει περί τις 60 με 65 χιλιάδες € από δωρητές για ν’ αποκαταστήσει τις βλάβες που υπάρχουν απ’ τους σεισμούς του 2014 ή από άλλους παράγοντες, και να μεταφερθούν τελικά εκεί το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο που σήμερα βρίσκονται σε πραγματικά άθλιες εγκαταστάσεις (αίθουσες κοντέινερ που πλημμυρίζουν το χειμώνα) στα Περατάτα.

Πριν προχωρήσουμε, ας βγούμε λίγο απ’ το «κουτί» των διαδικασιών για να δούμε λίγο τι συμβαίνει: Ο Δήμος Αργοστολίου πέτυχε το 2003 να εγκαινιάσει το κτίριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, μετά από οκτώ χρόνια προσπαθειών, που ως στόχο είχε τον εντοπισμό και την καταγραφή εξατομικευμένων αναγκών, την έγκαιρη διάγνωση, τη συμβουλευτική και την αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Έρχεται μετά 10 χρόνια το κράτος και στο όνομα της «οικονομίας κλίμακας» των μνημονίων καταργεί το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, το εντάσσει στο Νοσοκομείο και δημιουργεί ένα «δίκτυο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης» το οποίο προορίζεται να υπηρετήσει ανάγκες νοσηλείας σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους. Με λίγα λόγια ακυρώνει τον σκοπό του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ όπως τον είπαμε παραπάνω. Τέλος, έρχεται σήμερα ο νέος Δήμος Αργοστολίου και ζητάει από το ΓΝΚ να του παραχωρήσει το κτίριο που ο ίδιος είχε δημιουργήσει παλαιότερα(sic!), προκειμένου να στεγάσει το Ειδικό του Σχολείο...

Σύντομο σχόλιο: Πρέπει, επιτέλους, οι πολίτες ν’ αρχίσουν να αισθάνονται περήφανοι όχι μόνο για τις πολιτικές πράξεις των προγόνων τους, όπως λ.χ. χθες με την επέτειο του ΟΧΙ, αλλά και με τις σύγχρονες πολιτικές πράξεις.

Γιατί ο Δήμος Αργοστολίου δε διεκδικεί την οριστική επιστροφή του εν λόγω κτιρίου στην κατοχή του προκειμένου να λειτουργήσει εκεί καθόλα νόμιμα, τυπικά και οριστικά πλέον το Ειδικό Σχολείο;

Τη στιγμή που η σχολική παραγκούπολη στο Αργοστόλι ζει και βασιλεύει, ποιος νοήμων άνθρωπος πιστεύει ότι θα δούμε τα επόμενα χρόνια το χτίσιμο ενός νέου ειδικού σχολείου;

Όπως ανέφερε ο Αλεξ. Παντελειός, η παραχώρηση του κτιρίου στο Δήμο απ’ το ΓΝΚ μπορεί κάποια στιγμή, για άγνωστους σήμερα λόγους, να ανακληθεί. Τι θα κάνουμε τότε; Θα ψάχνουμε πάλι που να μεταφέρουμε τα παιδιά προσωρινά; Αυτή η κατάσταση δεν αποτελεί εγγύηση για κανέναν, δεν περιποιεί τιμή στον τρόπο με τον οποίο το κράτος μεταχειρίζεται την ειδική εκπαίδευση και εκθέτει τη Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου για τις μεθοδεύσεις με τις οποίες επιλέγει να ασκεί πολιτική.

Βιαζόταν η συμπολίτευση να κλείσει το θέμα και να προχωρήσει στο παρακάτω καθώς όλοι συμφωνούσαν. Σαφώς και όλοι θα συμφωνούσαν, αλλά το να αποδοκιμάζονται οι εύλογες απορίες τους ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι! Τις ερωτήσεις του κ. Παντελειού σχετικά με το αν υπάρχει ασφαλής προαύλιος χώρος για τα παιδιά και αρκετές αίθουσες για τις ανάγκες του σχολείου, διαδέχθηκε η παρέμβαση του κ. Τσιλιμιδού ο οποίος, αφού είπε ότι οι ενδιαφερόμενοι χρήστες συμφωνούν με την πρόταση και ότι θεωρούν το χώρο κατάλληλο, προχώρησε σε μία αψυχολόγητη τοποθέτηση σύμφωνα με την οποία δεν τιμά το Δημοτικό Συμβούλιο το να ψάχνει αν ο χώρος είναι στο επ ακριβώς. Αυτή η τοποθέτηση ήταν που προκάλεσε την έκρηξη του κ. Παντελειού ο οποίος σε έντονο ύφος απάντησε στον Αντιδήμαρχο: «Να μην κρίνετε αν τιμούν ή όχι το ΔΣ οι ερωτήσεις μας, αλλά να τις απαντάτε και να μένετε εκεί».

[...]

Πηγή: kefaloniastatus.gr (Γ. Βαρούχας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.