31.5.22

Δ. Τρωϊάνος: Για τους αδιάθετους χώρους της πλατείας Αργοστολίου.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (27/5/2022) συζητήθηκε το θέμα των αδιάθετων χώρων της πλατείας:

Αδιάθετοι είναι οι χώροι μπροστά από μαγαζιά τα οποία δεν τους διεκδικούν αλλά και χώροι τους
οποίους έχει ορίσει ο Δήμος όπως παραδείγματος χάρη στις προβολές των πεζόδρομων προφανώς για να εξυπηρετήσει κάποιους. Με αυτόν τον τρόπο κάποια καταστήματα έχουν φτάσει στο κέντρο της πλατείας.

Έντεχνα από την συνεδρίαση έλειπε όλη η μείζονα αντιπολίτευση, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Αυτή είναι μια πρακτική που θεωρώ απαράδεκτη. Δημοτικός σύμβουλος είσαι για όλα τα θέματα και όχι να εμφανίζεσαι μόνο εκεί που σε βολεύει. Επίσης έντεχνα ο πρόεδρος του συμβουλίου δεν έστειλε το τοπογραφικό με τους αδιάθετους χώρους μαζί με τις εισηγήσεις, προφανώς για να μην έχουμε εικόνα.

Η συνεδρίαση ήταν επεισοδιακή αφού επιχειρηματίες ήρθαν με πολύ έντονο τόνο και είχαν έντονους διαπληκτισμούς τόσο με το δήμαρχο, όσο και με δημοτικούς συμβούλους.

Η κατανομή των χωρών στην πλατεία είναι τελείως άνιση. Υπάρχει κατάστημα στο βόρειο ανατολικό άκρο της πλατείας το οποίο έχει χώρο περίπου 4 m² και αντίστοιχο κατάστημα στο βορειοδυτικό άκρο που έχει περίπου 40. Ούτε το κανονιστικό  πλαίσιο είναι σωστό. Καταστηματάρχης που βρίσκεται στο ένα άκρο της πλατείας μπορεί να διεκδικήσει αδιάθετους χώρους στο άλλο άκρο και να έχει σερβιτόρους να διασχίζουν την πλατεία με  ποτά και φαγητά

 Η θέση μας:

Η διάθεση των χωρών της πλατείας πρέπει να επανεξεταστεί συνολικά.

Η κατανομή πρέπει να είναι δίκαιη, για να μην δημιουργούνται εντάσεις. Οι προβολές των πεζοδρόμων πρέπει να είναι ελεύθερες για λόγους αισθητικής και λειτουργίας .Πρέπει επίσης  να επανεξεταστεί το κανονιστικό πλαίσιο διάθεσης και δημοπράτησης των χωρών.  Τέλος η δημοτική αρχή πρέπει να βρει το σθένος και να αναλάβει το πολιτικό κόστος για να εφαρμόσει επιτέλους τον κανονισμό κοινοχρήστων χώρων. Δεν είναι δυνατόν στους κοινόχρηστους  χώρους να υπάρχουν σχεδόν παντού: υπερβάσεις  τετραγωνικών, μόνιμες και ημιμόνιμες κατασκευές καθώς και εμπόδια όπως καρέκλες και τραπέζια πάνω σε  διαδρόμους τυφλών και σε  ράμπες.

 Διονύσης Τρωϊάνος

Δημοτικός Σύμβουλος Αργοστολίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.