6.10.22

Γνωμοδότηση για τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στη Φτέρη








Θέμα: Ακύρωση της 105/22 απόφασης του Δ,Σ. Αργοστολίου και εκ νέου γνωμοδότηση για τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στη θαλάσσια περιοχή Φτέρη Κεφαλληνίας

 

Προς: Το Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Αργοστολίου

 

Στην 19η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Κεφαλονιάς & Ιθάκης, την Δευτέρα 11 Ιουλίου  2022, συζητήθηκε το θέμα: «Γνωμοδότηση για τοποθέτηση πλωτής εξέδρας 12 τ.μ. με σκοπό την πρόσδεση σκαφών στη θαλάσσια περιοχή Φτέρης Κεφαλληνίας.»

Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την υπ’ αριθ. 105/22 απόφαση, την οποία σας παραθέτω:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο ως προς την τοποθέτηση της πλωτής εξέδρας στη Φτέρη γνωμοδοτεί και συντάσσεται με την άποψη του Ο ΦΥ.ΠΕ. ΚΑ./ΜΓ Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου , Αίνου και Προστατευομένων περιοχών Ιονίων Νήσων επειδή η περιοχή είναι εντεταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.»

Από ενημέρωση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. στο Αργοστόλι (πρώην Φορέας Αίνου), σχετικά με τη γνωμοδότησή του, προέκυψε ότι οι εξέδρες είναι 2, και θα τοποθετηθούν στην μέση της παραλίας με  απόσταση μεταξύ τους, περίπου 4μ., ενώ από άλλες πληροφορίες φαίνεται ότι έγινε ή θα γίνει αίτηση για εξέδρες και σε άλλες ανέγγιχτες παραλίες όπως το Αμίδι.

Επαναφέρω το θέμα της Φτέρης, καταρχήν γιατί το θεωρώ σημαντικό αλλά και επειδή θα καθορίσει τον τρόπο που θα αντιμετωπίζουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο παρόμοια αιτήματα στο μέλλον.

Μέρη όπως ή Φτέρη, η Κουτσουπιά, η Πλατιά Άμμος οι Καταρράκτες στην Γραδού, τα ανεκμετάλλευτα σπήλαια της Σάμης και άλλα δυσπρόσιτα αξιοθέατα της Κεφαλονιάς αποτελούν μνημεία της φύσης και συντελούν σε μεγάλο βαθμό στο τουριστικό προϊόν του νησιού μας.

Θα σας θυμίσω τον ρόλο και τον σκοπό του Γεωπάρκου, που αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα. Θα αναφέρω μόνο δύο παραγράφους:

«Γεωπάρκα ορίζονται περιοχές ιδιαίτερης γεωλογικής σημασίας, σπανιότητας ή κάλλους, όπου η γεωλογική κληρονομιά προστατεύεται και αναπτύσσεται ταυτοχρόνως.

Ο ρόλος του Γεωπάρκου είναι να συμβάλλει ενεργά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του, μέσα από την ανάδειξη της ταυτότητάς του, που συνδέεται με τη γεωλογική κληρονομιά.»

Για όσους δεν το κατάλαβαν η οικονομική ανάπτυξη έρχεται μέσα από την διατήρηση των μοναδικών στοιχείων των περιοχών αυτών.

Σε ότι αφορά το τουριστικό προϊόν και όπως έχω αναφέρει παλαιότερα  το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κεφαλονιάς σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς είναι ο μοναδικός φυσικός πλούτος που διαθέτει. Ο Εθνικός Δρυμός του Αίνου, τα σπήλαια, οι βιότοποι, οι δεκάδες διαφορετικές και ποικιλόμορφες παραλίες την καθιστούν μοναδική. Άλλωστε αυτό είναι και το κύριο στοιχείο που προβάλουμε - ο επισκέπτης της Κεφαλονιάς μπορεί να απολαύσει τον ήλιο και τη θάλασσά σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον.  Προκειμένου να διατηρήσουμε αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά μας πρέπει να διαμορφώσουμε στρατηγικές και πολιτικές οι οποίες θα προστατεύουν τον φυσικό μας πλούτο. Ο τουρίστας όπως σήμερα έτσι και στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να  έχει την δυνατότητα στην Κεφαλονιά να επισκεφθεί παραλίες και μέρη τα οποία είναι πολυσύχναστα και καλά οργανωμένα αλλά και μέρη - παραλίες που η πρόσβαση είναι δύσκολη αλλά παραμένουν παρθένες, ήσυχες και συνεπώς μοναδικές. Όσο καταφέρνουμε να διατηρούμε αναλλοίωτο τον μοναδικό φυσικό πλούτο του νησιού μας τόσο θα ξεχωρίζουμε, θα διαφοροποιούμαστε και θα αποτελούμε για όλους ένα μοναδικό και τέλειο προορισμό. Άλλωστε αυτό αποτελεί και προϋπόθεση για την καλύτερή δική μας ποιότητα ζωής που ζούμε σε αυτόν το τόπο αλλά και υποχρέωση μας απέναντι στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές..

Θα σας αναφέρω 2 ξένους όρους που αφορούν στις περιοχές αυτές:

  •          Οι επισκέπτες μας ψάχνουν για μέρη τα οποία χαρακτηρίζονται ως “pristine” & “unspoiled”.
  •          Ο όρος pristine μεταφράζεται ως: αγνός, άψογος, τέλειος όπως είναι.
  •          Ο όρος unspoiled μεταφράζεται ως: ανέγγιχτος, καθαρός, άσπιλος.

Δεν χρειάζεται να αναλύσω πως οι παραπάνω όροι θα παύσουν να ισχύουν για την Φτέρη μετά από την τοποθέτηση των εξεδρών και με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σε ότι αφορά τους ντόπιους επιχειρηματίες καταλαβαίνω πως επηρεάζονται, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι το μακροχρόνιο συμφέρον τους είναι να  προστατεύουν την παραλία και να την διατηρήσουν όπως είναι. Ήδη υπάρχουν παράπονα, ενώ πλέον πολύς κόσμος έχει σταματήσει να προτείνει την Φτέρη για επισκέψεις. Η παρέμβαση αυτή θα επηρεάσει αρνητικά και άλλους επιχειρηματίες του τουρισμού, οι οποίοι φέρνουν επισκέπτες στην παραλία είτε μέσω ορειβατικών διαδρομών είτε με κανό-καγιάκ, για να μην αναφέρω τα 10άδες μικρά και μεγάλα γιοτ που επισκέπτονται την παραλία κάθε μέρα.

H περιοχή της Φτέρης είναι Νatura και εντάσσεσαι, στις περιοχές επιρροής του Γεωπάρκου. Παρ’ όλα αυτά, όπως το λιμεναρχείο γνωμοδοτεί με βάση την ασφάλεια των πλόων, ο Φορέας διαχείρισης μπορεί να γνωμοδοτήσει, μόνο με βάση την επιρροή της παρέμβασης στην βιοποικιλότητα, πως επηρεάζεται δηλαδή η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής.

Αρνητική, τεκμηριωμένη γνωμάτευση, μπορεί να δώσει μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο στην βάση της διατήρησης των μοναδικών στοιχείων της περιοχής, την προστασία της τουριστικής ανάπτυξης, την προστασία των επιχειρηματιών, και  του τουριστικού προϊόντος της Κεφαλονιάς

Όλο και περισσότερο έρχονται στο προσκήνιο και συναντάμε καθημερινά έννοιες και δράσεις που αφορούν την βιωσιμότητα και την αειφόρα ανάπτυξη ενός προορισμού. Έννοιες ταυτόσημες με την προστασία και ορθολογική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.

Η γενικότερη αντιμετώπιση που θα έχουμε σε θέματα διατήρησης του φυσικού μας πλούτου, θα καθορίσει την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας. Ελπίζω αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο να μην πέσει στην παγίδα της μικροκομματικής πολιτικής και του πολιτικού κόστους.

Σας καλώ λοιπόν, να ανατρέψουμε την απόφαση της 19ης Συνεδρίασης και να γνωμοδοτήσουμε αρνητικά για την τοποθέτηση εξέδρας στη Φτέρη, ώστε να προστατέψουμε το νησί μας και την τουριστική του ανάπτυξη.

Διονύσιος Τρωιάνος, Δημοτικός Σύμβουλος


Ενημέρωση: Η πρόταση που καταθέσαμε ήταν να ακυρωθεί η 105/22 απόφαση του Δ.Σ. Αργοστολίου και να γνωμοδοτήσει αρνητικά το Δημοτικό Συμβούλιο για την τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στη θαλάσσια περιοχή Φτέρη Κεφαλληνίας.
Την πρόταση ψήφισαν, πέρα από την παράταξή μας, η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Διονύσης Γασπαρινάτος και Ασημίνα Γαβριελάτου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.