8.3.23

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Κεφαλονιά, νησί για όλους", Αλέξανδρος Παντελειός, παραβρέθηκε στην εκδήλωση του Δήμου Αργοστολίου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και ως μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό:

"Αγαπητοί φίλοι και ιδιαίτερα αγαπητές φίλες,

Η 8η Μαρτίου, ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας. Ωστόσο, η ιστορική διαδρομή φαίνεται πως ξεκινά στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η φετινή ημέρα της Γυναίκας, δυστυχώς, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εορταστική. Βρισκόμαστε ακόμη στον βροντερό απόηχο μιας τραγωδίας που έχει συνθλίψει όλη την κοινωνία μας, αυτή του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Μια τραγωδία στην οποία πολλές νέες γυναίκες καταγράφονται ανάμεσα στα θύματα, ενώ ακόμη περισσότερες θρηνούν τα παιδιά τους, τους συγγενείς, τους φίλους τους. Σήμερα λοιπόν, δεν γιορτάζουμε.

Σήμερα στεκόμαστε θλιμμένοι και σκεπτικοί, οφείλουμε όμως να τιμήσουμε τους αγώνες των γυναικών για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Τους αγώνες ενάντια στην έμφυλη βία, ένα καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο, που πλήττει στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες και νεαρά κορίτσια, αλλά και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Λεκτική βία, οικονομική βία, ψυχολογική κακοποίηση, σωματική βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, σεξουαλική εκμετάλλευση, εμπορία ανθρώπων (trafficking). Γυναικοκτονία.

Αναφορικά με το ρόλο της γυναίκας στην Ελληνική κοινωνία σήμερα, αναγνωρίζεται πως τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει αρκετά βήματα προόδου. Ωστόσο, η θέση ισχύος που κατέχει το ανδρικό φύλο αντανακλά τις προκαταλήψεις και τις ανισότητες που βιώνει το γυναικείο κοινό. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ώστε να κατακτηθεί η πραγματική ισότητα.

Η χώρα μας κατατάσσεται τα τελευταία χρόνια, σταθερά στην τελευταία θέση του Ευρωπαϊκού Δείκτη για την Ισότητα των Φύλων, με μέσο όρο βαθμολογίας 51,2/100, σε αντιδιαστολή προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 67,4/100.

Η πλειονότητα των γυναικών έχει βιώσει διακρίσεις στον εργασιακό της χώρο. Οι γυναίκες στατιστικά βρίσκουν δυσκολότερα δουλειά από τους άνδρες, ανέρχονται δυσκολότερα σε επαγγελματικές θέσεις ευθύνης, ενώ είναι και χαμηλότερα αμοιβόμενες.

Κάτι τέτοιο εντοπίζεται και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, με την πολιτική εξουσία στην Ελλάδα να παραμένει κυρίαρχα ανδρική. Στις Δημοτικές & Περιφερειακές εκλογές του 2019, σε σύνολο 332 Δήμων και 13 Περιφερειών εξελέγησαν 19 γυναίκες δήμαρχοι και μόλις μία γυναίκα Περιφερειάρχης. Χαρακτηριστικό είναι πως στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου, υπάρχουν μόνο δύο γυναίκες δημοτικές σύμβουλοι μεταξύ των 27 μελών.


Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ένα ακόμη χαρακτηριστικό ζήτημα, το οποίο σε πολλούς μπορεί να φανεί ανούσιο, αλλά είναι ενδεικτικό της ιστορικής διαδρομής της έμφυλης ανισότητας στην κοινωνία μας. Είναι το ζήτημα του σεξισμού του αστικού τοπίου, όπου η ανδροκρατούμενη κοινωνία μας αντικατοπτρίζεται και στα ονόματα των δρόμων και πλατειών της πόλης μας, με ονόματα σημαντικών ανδρών να την κατακλύζουν. Είναι απειροελάχιστο το ποσοστό στο οποίο έχει πραγματοποιηθεί ονοματοδοσία προς τιμήν γυναικών.

Εισηγούμαι λοιπόν, στην Δημοτική Επιτροπή για την Ισότητα των Φύλων, στην οποία είμαι μέλος και στην Πρόεδρο, κα. Μιχαλάτου, που είναι η οικοδέσποινα της σημερινής εκδήλωσης, να συζητήσουμε και να προτείνουμε πως μπορεί να αλλάξει αυτό. Ας κάν,ουμε ως Επιτροπή κάτι περισσότερο, στο λίγο χρόνο που μας απομένει στην παρούσα θητεία, από το να γιορτάζουμε τη γιορτή της Γυναίκας κάθε 8 του Μάρτη."






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.