18.4.24

Δ. Τρωιάνος: Ερώτηση για το πρόγραμμα της δημοτικής αρχής για τα ΑμεΑ

 

Αργοστόλι, 18/4/2024

Προς: το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου

Θέμα: «Σχετικά με το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής για τα άτομα με αναπηρίες»

Κύριε Δήμαρχε,

Πριν μπω στην ουσία του θέματος επιτρέψτε μου να καταθέσω ορισμένες σκέψεις μου ως ΑμεΑ.

Μέσα από την προσωπική μου εμπειρία είχα συγκεκριμένη αντίληψη για το τι σημαίνει αναπηρία. Φέτος είχα δύο διαφορετικές εμπειρίες που άλλαξαν την οπτική μου. Η πρώτη ήταν, η συνάντηση με τους γονείς των παιδιών του ειδικού σχολείου και η συμμετοχή μου με την κύρια Μαροπούλου και τον ΥΠΕΡΙΩΝ στην εκδήλωση για την ημέρα της αναπηρίας, με τους μαθητές των Γυμνασίων του Δήμου. Εκεί μίλησα για την προσωπική μου διαδρομή και την εμπειρία μου ως άτομο με αναπηρία.

H αναπηρία μου είναι κινητική και με δυσκολεύει στο να αυτοεξυπηρετούμαι και να μετακινούμαι. Έτσι το ζητούμενο για εμένα είναι η προσβασιμότητα.

Τα άτομα με νοητικές αναπηρίες και οι γονείς τους, έχουν πολύ περισσότερες και διαφορετικές ανάγκες. Είναι σαφής η έλλειψη υποδομών και η έλλειψη στήριξης, που τόσο χρειάζονται. Επίσης σαφής είναι η ελλιπή εκπροσώπηση που έχουν στα διοικητικά όργανα του Δήμου και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αυτή είναι η δεύτερη θητεία μου στο δημοτικό συμβούλιο. Ως δημοτικός σύμβουλος έφερα προτάσεις, έκανα επερωτήσεις αλλά και αντιπολίτευση όπου θεώρησα ότι χρειάζεται. Ήμουν παρών στην πλειοψηφία των συνεδριάσεων και θεωρώ ότι λειτούργησα με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών. Αισθάνομαι κομμάτι του δημοτικού συμβουλίου, αν θέλετε μέλος της ΟΜΑΔΑΣ.

Κατά την ορκωμοσία στις 30 Ιανουαρίου κύριε Δήμαρχε ζητήσατε από τους εκλεγμένους συμβούλους να ανέβουν στο επίπεδο της σκηνής για να ορκιστούν, πράγμα που εγώ δεν είχα δυνατότητα να κάνω. Ευχαριστώ τους συνοδοιπόρους μου, Αλέξανδρο και Δημήτρη που είχαν την ευαισθησία να μείνουν μαζί μου κάτω από την σκηνή για να μην ορκιστώ μόνος. Κάποια στιγμή χάσαμε και την επαφή, αφού βρεθήκαμε πίσω από την πλάτη των δημοσιογράφων που φωτογράφιζαν την διαδικασία.

Η ορκωμοσία είναι μια τιμητική διαδικασία κατά την οποία κάποιος αισθάνεται περήφανος. Σε προσωπικό επίπεδο, αισθάνθηκα αμήχανα και στενόχωρα. Προφανώς δεν υπήρχε κακή πρόθεση αλλά σε γενικότερο επίπεδο φοβάμαι ότι είναι ενδεικτικό της αντιμετώπισης της δημοτικής αρχής για τα θέματα αναπηρίας.

Ενδεικτικά θα αναφέρω μερικά από τα προβλήματα που διαχρονικά δεν επιλύει ο Δήμος:

  • Προσβάσεις σε πεζοδρόμια στο μεγαλύτερο μέρος της πόλεως του Αργοστολίου αλλά και της περιφέρειας.
  • Προσβάσεις σε δημοτικά κτίρια, υπηρεσίες και κοινόχρηστους χώρους. (Πολεοδομία, ΚΕΠ , το θέατρο του Αργοστολίου κ.α.)
  • Κοινόχρηστοι χώροι του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου που καταλαμβάνονται και γίνονται απροσπέλαστοι, ειδικά στους τουριστικούς μήνες.
  • Στέγη υποστηριζόμενης Διαβίωσης και κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.) Ατόμων με Αναπηρία.
  • Δημιουργία κέντρου ημερήσιας απασχόλησης για ΑμεΑ
  • Έλλειψη προσωπικού στα ειδικά σχολεία
  • Χωροθέτηση ενός νέου σύγχρονου ειδικού σχολείου στο Αργοστόλι, το οποίο θα καλύπτει συνολικά της ανάγκες των παιδιών όλου του Δήμου.
  • Αθλητικές δραστηριότητες για τα παιδιά των ειδικών σχολείων. Καλοκαιρινό Camp για παιδιά
  • Παιδικές χαρές προσβάσιμες σε όλους με παιχνίδια για όλους. Ένα μέτρο κοινωνικοποίησης των παιδιών με αναπηρία και ενσωμάτωσης τους στην κοινωνία.
  • Τον τρόπο που επηρεάζουν την προσβασιμότητα τα νέα έργα. (οι ράμπες στην βόρεια πλευρά της Δεβοσέτου έχουν καταστεί μη λειτουργικές από την καινούργια οδοστρωσία. Οι νέες εργολαβίες στην παραλία έχουν δημιουργήσει σκαλιά και δεν διαφαίνεται πρόθεση για προσωρινή αποκατάσταση της πρόσβασης όπως θα γινόταν σε οποιοδήποτε Ευρωπαϊκό κράτος.


Το πρόγραμμα της Δημοτικής αρχής.
1. Ποια από τα παραπάνω προβλήματα αποτελούν προτεραιότητα για εσάς;
2. Στην ομιλία σας κατά την ορκωμοσία αναγγείλατε την κέντρου ημερήσιας απασχόλησης για ΑμεΑ. Που θα στεγάζεται και τι δράσεις θα περιλαμβάνει;
3. Οι εργολαβίες οι οποίες γίνονται αυτή τη στιγμή και αφορούν τους κοινόχρηστους χώρους στο Αργοστόλι έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την προσβασιμότητα για όλους. Έχει γίνει κάποια ορθολογική μελέτη για τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ. Σε σχέση με την προσβασιμότητα έχουν προβλεφθεί οι απαραίτητες ράμπες, στις διαβάσεις πεζών, στο τέρμα των κάθετων πεζοδρόμων και απέναντι από τους κάθετους δρόμους;
4. Το λιμενικό ταμείο έχει εγκρίνει μελέτη και διασφαλίσει πίστωση για την βελτίωση των ραμπών στο παραλιακό μέτωπο, στην οδό Ισραήλ και την Λεωφ. Ριζοσπαστών. Προφανώς κάποια τμήματα της καλύπτονται από τις εργολαβίες για τους κοινόχρηστους χώρους. Γιατί δεν δημοπρατείται τα υπόλοιπα τμήματα?
5. Πότε θα αποκατασταθούν οι ράμπες που έχουν επηρεαστεί από τις εργασίες του Δήμου.
6. Τέλος τι άλλα έργα και δράσεις σχεδιάζεται για την πενταετή σας θητεία?

Διονύσιος Τρωϊάνος,
 
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.