8.7.24

Κυκλοφοριακή μελέτη Αργοστολίου: Όταν οι τροποποιήσεις γίνονται με δυο μέτρα και σταθμά.

Στη τελευταία τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου (27/6/24), τέθηκε προς συζήτηση πρόταση των κατοίκων της οδού Δαυή πόλεως Αργοστολίου, οι οποίοι ανέφεραν ότι μετά την μονοδρόμηση της Οδού Ι. Μομφεράτου δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα στην οδό Δημητρίου Δαυή λόγω της ανακατεύθυνσης της κυκλοφορίας σε αυτή, ενώ δήλωσαν ότι ο δρόμος είναι ακατάλληλος για να ανταπεξέλθει σε τόσο μεγάλο αριθμό οχημάτων. Πρόταση των κατοίκων ήταν η μονοδρόμηση της οδού.

Ο επικεφαλής της παράταξης "Νησί για όλους", Αλέξανδρος Παντελειός έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

«Όταν ξεκίνησε η διαδικασία της εκπόνησης της κυκλοφοριακής μελέτης όλοι αποδεχτήκαμε πόσο σημαντική είναι και σας αποδώσαμε τα εύσημα που πάτε να κάνετε έναν σχεδιασμό στην πόλη βάσει των οδηγιών ενός τεχνικού επιστήμονα.

Αυτό που είχαμε ζητήσει είναι να γίνει διαβούλευση με όλους τους κατοίκους του Αργοστολίου, η οποία δεν έγινε, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που θα θέλαμε. Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης ήταν πως αμέσως μόλις εφαρμόστηκαν οι προβλέψεις της μελέτης, δημιουργήθηκαν προβλήματα σε διάφορα σημεία της πόλης, με βασικότερο αυτό της κατάργησης των θέσεων στάθμευσης της οδού Μομφεράτου ώστε να διατηρηθεί διπλής κυκλοφορίας.

Ήρθαμε λοιπόν στο Δημοτικό συμβούλιο και συνεχίζοντας την λάθος κατεύθυνση μονοδρομήσαμε την οδό Μομφεράτου, χωρίς να κάνουμε νέα κυκλοφοριακή μελέτη και βασιζόμενοι σε μια γνωμοδότηση του μελετητή που έλεγε πως η τροποποίηση αυτή είναι συμβατή με τη μελέτη.

Άστοχο, διότι η μονοδρόμηση της οδού Μομφεράτου επηρέασε, οδηγώντας τον κυκλοφοριακό φόρτο μέσα στο στενό της οδού Δαυή, με τα προβλήματα που ανέλυσαν νωρίτερα οι συμπολίτες μας.»

Ο Δήμαρχος, αφού είπε απευθυνόμενος προς τους κατοίκους πως αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και αποιδέχεται την πρότασή τους, πρότεινε να συγκεντρωθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν την κυκλοφοριακή μελέτη στο Αργοστόλι και στη συνέχεια να ανατεθεί μια νέα μελέτη που να τα περιλαμβάνει όλα. Όταν δε ρωτήθηκε από τους κατοίκους πότε πρόκειται να γίνει αυτό, δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα της πρότασής του.

Στη δευτερολογία του ο Αλέξανδρος Παντελειός ανέδειξε πως η δημοτική αρχή ασκεί διοίκηση με δυο μέτρα και δυο σταθμά, ανάλογα σε ποιον απευθύνεται και έφερε ως παράδειγμα την διαδικασία με την οποία έγινε η μονοδρόμηση της Μομφεράτου. Όπως είπε χαρακτηριστικά «αλλάξατε τη σήμανση πριν κατεβούν οι μαύρες σακούλες που κάλυπταν τα σήματα προσωρινά».

 «Εδώ δεν ήρθαμε να λύσουμε πρόβλημα της κυκλοφοριακής μελέτης. Ήρθαμε να λύσουμε πρόβλημα που δημιουργήσαμε εμείς, με την τροποποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης και την μονοδρόμησης της Μομφεράτου.

Εμείς δημιουργήσαμε το πρόβλημα λόγω της απόφασής μας και εμείς -ως παράταξη- είμαστε συνυπαίτιοι σε αυτό που περνάνε οι άνθρωποι.

Θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα άμεσα, όπως άμεσα λύθηκε το πρόβλημα της Μομφεράτου. Δεν  έχουμε το χρόνο να λέμε ότι θα κάνουμε κυκλοφοριακή μελέτη μαζί με άλλα προβλήματα της πόλης. Όπως τότε, θυμίζω, προχωρήσατε στην τροποποίηση της σήμανσης, πριν καν εγκριθεί η απόφαση από την Αποκεντρωμένη, έτσι οφείλετε και σήμερα να λύσετε το πρόβλημα.

Καταθέτουμε λοιπόν την πρόταση:

 Να λυθεί το πρόβλημα της οδού Δαυή άμεσα, με την υιοθέτηση της πρότασης των κατοίκων και με την διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη μονοδρόμηση της οδού Μομφεράτου:

  • Να πάρουμε τη σύμφωνη γνώμη του μελετητή για την σημειακή τροποποίηση.
  • Να εγκριθεί η τροποποίηση από τα αρμόδια όργανα του Δήμου και να υλοποιηθεί άμεσα με την αλλαγή της οδικής σήμανσης.
  • Να σταλεί η απόφαση στην Αποκεντρωμένη προκειμένου να βγει η τροποποίηση σε ΦΕΚ.

Σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να γίνει μια κυκλοφοριακή μελέτη της ευρύτερης περιοχής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις ροές στα στενά, μεταξύ των οποίων και η οδός Δαυή».

Υ.Γ. Την πρότασή μας ψήφισαν όλοι οι παρόντες σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, έξι (6) στο σύνολο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.