20.11.20

Η θέση μας για τη δημιουργία Μουσείου Σκλάβου στο Αργοστόλι

Από την προεκλογική περίοδο ήδη, θέση της Κίνησής μας ήταν η αξιοποίηση του κτηρίου της Τράπεζας της Ελλάδος ως εστία πολιτισμού. Η εισήγηση της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία σε αυτό ενός Μουσείου για τον σπουδαίο Κεφαλονίτη Γεράσιμο Σκλάβο μας βρίσκει σύμφωνους και θεωρούμε ότι είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Αποδεχόμαστε την παραχώρηση της συλλογής αυτής από την οικογένεια Σκλάβου και τους ευχαριστούμε για την ευγενική τους κίνηση.

Όσον αφορά στους όρους της παραχώρησης, καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο τις εξής παρατηρήσεις:

1. Από την επιστολή της οικογένειας συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για χρησιδάνειο 30 ετών και όχι για δωρεά και θεωρούμε ότι αυτό έπρεπε να έχει γίνει ξεκάθαρο με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Προτείνουμε να αναφερθεί στους τελικούς όρους της παραχώρησης.

2. Να προστεθεί στους όρους της παραχώρησης ότι "οι όροι του χρησιδανείου δύναται να τροποποιηθούν με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Διαχείρισης"

Στη συνέχεια, αναφορικά με τη μουσειολογική μελέτη που θα ακολουθήσει, καταθέσαμε  τις εξής προτάσεις:

1. Να προβλεφθεί κατάλληλος χώρος για τη φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων.

2. Να συμπεριληφθεί μια μικρή έκθεση με αντικείμενα ή πίνακες από το Κοργιαλένειο μουσείο με ένα συμβολικό αντίτιμο, στηρίζοντας έμμεσα τη λειτουργία του Κοργιαλένειου ιδρύματος και της βιβλιοθήκης.

Για τα όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα περί επαναλειτουργίας του κτιρίου ως δημαρχιακό «Μέγαρο», θεωρούμε άστοχη την δέσμευση ενός τέτοιου περιουσιακού στοιχείου του Δήμου μας για την ικανοποίηση της ανάγκης κάποιων πολιτικών παραγόντων να αισθανθούν σημαντικοί.

Όπως διαφωνούμε και με τη διατυπωμένη θέση πως «ο Σκλάβος ανήκει στη Λειβαθώ». Ο Γεράσιμος Σκλάβος δεν «ανήκει» ούτε στη Λειβαθώ, ούτε στο Αργοστόλι, ούτε στην Κεφαλονιά, ούτε καν στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη του παγκόσμιου πολιτισμού και ως τέτοιον οφείλουμε να τον υποδεχτούμε, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας για την επιλογή αυτή της οικογένειας και σεβόμενοι την επιθυμίας τους για το χώρο εγκατάστασης του Μουσείου.

Από εδώ και στο εξής, είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής να προβεί στις απαιτούμενες κινήσεις, ώστε στη διάρκεια της παρούσας θητείας να ολοκληρωθεί το Μουσείο Γεράσιμου Σκλάβου. Εμείς στηρίζουμε αυτή την επιλογή, θα είμαστε όμως και οι πρώτοι που θα αναδείξουμε τυχόν ολιγωρίες ή αστοχίες.

Τέλος, επειδή γινόμαστε αποδέκτες μιας συνεχιζόμενης επίθεσης από τοπικά μέσα που υπηρετούν συγκεκριμένες παρατάξεις και συμφέροντα, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα:

Η παράταξη «Κεφαλονιά, νησί για όλους» βρίσκεται στο δημοτικό συμβούλιο για να διεκδικήσουμε την υλοποίηση μιας σειράς από προτάσεων προς όφελος των πολιτών του Δήμου μας. Σε κάθε συνεδρίαση συμμετέχουμε με προτάσεις, ασκώντας πολιτική με επιχειρήματα και όχι πολιτική καφενείου. Με υπευθυνότητα πάμε το Δήμο μπροστά και δεν αρκούμαστε να είμαστε θεατές των εξελίξεων ή αρνητές οποιασδήποτε προσπάθειας.

Σε αυτή τη λογική, στηρίζουμε και θα στηρίζουμε οποιαδήποτε πρόταση θεωρούμε ότι είναι σωστή και συμβατή με την πολιτική μας, είτε την καταθέτει η δημοτική αρχή, είτε οποιαδήποτε άλλη παράταξη. Ομοίως, βρισκόμαστε και θα βρισκόμαστε απέναντι σε όποια πολιτική θεωρούμε πως ζημιώνει το Δήμο μας με οποιονδήποτε τρόπο, ανεξάρτητα με το ποιος την καταθέτει. Τα παραπάνω τα έχουμε αποδείξει με την έως σήμερα στάση μας και είμαστε υπερήφανοι για αυτή την πορεία.

Δεν απορούμε που αυτή η συνεπής θέση μας δεν είναι δυνατό να γίνει κατανοητή από παρατάξεις και ανθρώπους που λειτουργούν με βάση το μικροπολιτικό όφελος. Ίσα – ίσα, βλέπουμε με συμπάθεια την γραφική αντίδραση κάποιων που έχουν ξεμείνει δεμένοι σε ένα άρμα παλαιοκομματικής συμπεριφοράς, το οποίο σταδιακά η κοινωνία μας αποχαιρετά.

Όσο και αν μας αδικούν, δεν μας επηρεάζουν οι φωνές τους καθώς χάνονται στον ορίζοντα.

Οι αξίες μας και οι βασικές μας αρχές μας οδηγούν και μας εμπνέουν για τη συνέχεια.

Κίνηση πολιτών «Κεφαλονιά, νησί για όλους»,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.