14.11.20

Η θέση μας για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Δήμων Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Η παράταξή μας, από την πρώτη στιγμή της εισαγωγής του νομικού πλαισίου για τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μελετήσαμε το ενδεχόμενο σύστασης ενός τέτοιου Οργανισμού μεταξύ των Δήμων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Άποψή μας ήταν και είναι, πως ένας αναπτυξιακός οργανισμός έχει τη δυνατότητα, με την κατάλληλη στόχευση, να δώσει μια νέα αναπτυξιακή προοπτική στα νησιά μας, προσφέροντας την αναγκαία σήμερα επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη.

Τον περασμένο Μάιο, εισηγηθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την αναγκαιότητα σύστασης ενός αναπτυξιακού οργανισμού μεταξύ των Δήμων Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης, πρόταση η οποία ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Λίγους μήνες αργότερα και χωρίς να έχει υπάρξει σχετική ενημέρωσή μας, έγινε μια απόπειρα σύστασης ενός Αναπτυξιακού οργανισμού από τους δύο Δήμους Ληξουρίου και Σάμης. Δεν βρήκε όμως την απαιτούμενη στήριξη στα αντίστοιχα συμβούλια, καθώς οι όροι που ετέθησαν ήταν κατά γενική ομολογία απαράδεκτοι. Ως συνέπεια αυτού, η Κεφαλονιά και Ιθάκη χωρίστηκαν στη μέση, ενώ παράλληλα ξεκίνησε μια προσπάθεια από το δήμαρχο Αργοστολίου να δημιουργήσει έναν αναπτυξιακό μαζί με το Δήμο Ιθάκης.

Θεωρήσαμε τότε, και θεωρούμε ακόμη, ότι ο Δήμος Αργοστολίου, ως ο «μητροπολιτικός» Δήμος του νησιού, έχουμε την πολιτική ευθύνη να δώσουμε μια αναπτυξιακή κατεύθυνση στο σύνολο του τόπου μας. Η ανάπτυξη στην Κεφαλονιά πρέπει να αντιμετωπίζεται με ενιαία θεώρηση και δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε κινήσεις αποκλεισμού.

Από τον Σεπτέμβριο αναλάβαμε πρωτοβουλία και κάναμε μια σειρά επαφών με όλους τους Δημάρχους, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο της κοινής πορείας. Ενώ διακρίναμε το ενδιαφέρον των άλλων Δημάρχων να φέρουν την πρότασή μας στα δημοτικά τους συμβούλια, δεν έγιναν τα απαιτούμενα βήματα από το Δήμαρχο Αργοστολίου, με αποτέλεσμα δύο μήνες μετά να μην έχει γίνει καμία απολύτως κίνηση.

Αποκορύφωμα αυτής της τακτικής ήταν η εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου, ενός Αναπτυξιακού οργανισμού Αργοστολίου – Ιθάκης, πρόταση η οποία καταστρατηγούσε τις κατευθύνσεις της προηγούμενης απόφασής μας.

Τον Αναπτυξιακό οργανισμό τον στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή και έχουμε σκοπό να τον στηρίξουμε και στη συνέχεια, διότι πιστεύουμε ότι αν λειτουργήσει σωστά θα θέσει τους Δήμους της Κεφαλονιάς και Ιθάκης σε μια νέα τροχιά. Χθες, και πριν την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου, στείλαμε την πρόταση μας για συμμετοχή όλων των Δήμων στον υπό συζήτηση οργανισμό. Ο Δήμαρχος, κρίνοντας ότι δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία, απέσυρε τη δική του εισήγηση και έθεσε ως εισήγηση προς το σώμα τη δική μας πρόταση.

Από το χρονικό σημείο εκείνο, ξεκίνησε από τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης μια πρωτόγνωρη επίθεση προς την παράταξή μας, με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και κατηγορίες για παραπολιτικές συμφωνίες.

Από ποιους κατηγορηθήκαμε; Από παρατάξεις των οποίων οι σύμβουλοι έχουν πρωτοστατήσει στις παραπολιτικές συμφωνίες, είτε λάμπουν δια της απουσίας τους από το Δημοτικό Συμβούλιο, συμμετέχοντας άμεσα ή έμμεσα όλο αυτό το διάστημα στη λεγόμενη «υβριδική πλειοψηφία» Μιχαλάτου.

Κατανοούμε ότι ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο η παράταξη της «μείζονος» αντιπολίτευσης μετά από ενάμιση χρόνο και είχαν την ανάγκη να αποδείξουν ότι κάνουν και αυτοί αντιπολίτευση. Όμως, είναι θλιβερό να καταψηφίζουν την πρότασή μας, σύμβουλοι που υπερψήφισαν την ίδια ακριβώς πρόταση το Μάιο μόνο και μόνο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ελπίζουμε να αντιληφθούν το λάθος τους και να συμμετέχουν σε μια παραγωγική και ουσιαστική διαδικασία αντιπολίτευσης, η οποία απαιτείται σε ένα δημοτικό συμβούλιο που έχει συσταθεί με όρους απλής αναλογικής. Εμείς αυτό το δρόμο έχουμε επιλέξει από την πρώτη ημέρα συμμετοχής μας στο δημοτικό συμβούλιο, από την πρώτη ημέρα συμμετοχής μας στις εκλογές και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Να είμαστε η παράταξη που διασφαλίζει την ορθή λειτουργία του Δήμου προς όφελος όλων των πολιτών.

Ας καταγραφεί ότι οι τρεις μας σταθήκαμε απέναντι σε ένα ολόκληρο δημοτικό συμβούλιο. Με συνέπεια και υπευθυνότητα υπερασπίσαμε την πρότασή μας και τελικά κατορθώσαμε να ψηφιστεί αυτό που ωφελεί τον τόπο μας. Την ίδια ώρα, η υπόλοιπη αντιπολίτευση, αντί να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός τόσο σημαντικού εργαλείου, επέλεξε τον δρόμο της λασπολογίας και της στείρας άρνησης.

Με την ψήφιση της πρότασής μας καταφέραμε να κάνουμε το πρώτο βήμα. Για να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, ζητούμε από όλους τους δημοτικούς συμβούλους, όλων των παρατάξεων των Δήμων Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης, να εξετάσουν με προσοχή και υπευθυνότητα το θέμα και να πράξουν αυτό που πραγματικά θεωρούν σωστό για τους Δήμους τους.

Όλοι μαζί είμαστε πιο ισχυροί!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.