31.3.21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Επερώτηση για το Καταφύγιο αδέσποτων ζώων

 Η δημιουργία ενός νόμιμου καταφυγίου αδέσποτων ζώων στο Δήμο Αργοστολίου είναι ένα πάγιο αίτημα των φιλόζωων του Δήμου μας αλλά και βασική θέση της παράταξής μας. Πριν περίπου ένα χρόνο ψηφίσαμε υπέρ του αιτήματος για χρηματοδότηση της μελέτης για τη δημιουργία καταφυγίου μέσα από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ.

Κατά την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του 2021 παρατηρήσαμε τη μη αναφορά της δημιουργίας καταφυγίου και ήταν και ένας από τους -πολλούς- λόγους για τους οποίους καταψηφίσαμε το τεχνικό πρόγραμμα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση της ένταξης στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» καταφυγίου αδέσποτων ζώων από το Δήμο Ληξουρίου δημιουργία, κυκλοφόρησε η είδηση πως η πρόταση του Δήμου μας απορρίφθηκε ως μη πλήρης.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 29/3/21, καταθέσαμε επερώτηση σχετικά με την πορεία χρηματοδότησης του Καταφυγίου αδέσποτων ζώων του Δήμου μας ρωτώντας:

·      *   Τους λόγους της διαφαινόμενης απόρριψης της πρότασης.

·      *  Σε ποιες διορθωτικές κινήσεις που αναμένονται για τη διόρθωση / συμπλήρωση της πρότασης.

·      * Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του ανωτέρω έργου.

Στα ερωτήματά μας απάντησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Διονύσης Μινέτος, ο οποίος μας είπε πως η πρόταση δεν έχει απορριφθεί οριστικά, αλλά έχει επιστραφεί στο Δήμο με μια σειρά παρατηρήσεων για διόρθωση και συμπλήρωση. Η Τεχνική Υπηρεσία δουλεύει πάνω σε αυτό και αναμένουμε την εκ νέου κατάθεση στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ και τη χρηματοδότηση.

Παρ’ όλο που δεν δόθηκε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, οι απαντήσεις του αντιδημάρχου διατηρούν τις ελπίδες μας για τη δημιουργία ενός νόμιμου καταφυγίου αδέσποτων ζώων. Η αγωνία μας όμως για τις συνθήκες διαβίωσης των 300 και πλέον ψυχών που έχουν συγκεντρωθεί στο οικόπεδο του Δήμου στη ΒΙΠΕ παραμένει.

Πριν λίγες μέρες, υπέπεσε στην αντίληψή μας έγγραφο του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, το οποίο κοινοποιείται και στο Δήμο Αργοστολίου και αναφέρει ότι, ενώ  η Υπηρεσία ανέμενε αιτήσεις για έγκριση ενδιαιτήματος προσωρινής διαμονής ζώων συντροφιάς (καταφυγίων) από όλους τους Δήμου της Κεφαλονιάς στα πλαίσια του προγράμματος Φιλόδημος, ο Δήμος Αργοστολίου δεν έχει προωθήσει το σχέδιο για αδειοδότηση του καταλύματος.

Επίσης, κατόπιν αυτοψίας της υπηρεσίας στο χώρο και λόγω της μη ύπαρξης άδειας λειτουργίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ορίζεται αποκλειστική προθεσμία δύο μηνών για την υποβολή αίτησης άδειας ίδρυσης, αρχεία ταυτοποίησης, καταμέτρησης, στείρωσης και υγείας των ζώων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Δήμου, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο έως 5.000€ και οριστική διακοπή της λειτουργίας του καταφυγίου. Ειδικά το τελευταίο είναι κάτι που απευχόμαστε, καθώς οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές. 

Αλέξανδρος Παντελειός

Δημοτική παράταξη «Κεφαλονιά, νησί για όλους»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.