8.11.21

Πρόταση για την αξιοποίηση του άλσους Καλλιθέας (Λακήθρα)

Την Κυριακή (7/11/21) είχα την τύχη και την τιμή να παρακολουθήσω από κοντά τη συνέλευση την οποία συγκάλεσε το τοπικό συμβούλιο Λακήθρας με θέμα την αξιοποίηση του άλσους της Καλλιθέας.

Βασική προεκλογική θέση της παράταξής μας ήταν η θεώρηση των κοινοτήτων ως κύτταρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και η τοποθέτηση του πολίτη στο επίκεντρό της. Θεωρώ πως αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με τέτοιου είδους διαδικασίες, όπως η γενική συνέλευση των κατοίκων. Καλό θα ήταν βέβαια, οι τοποθετήσεις των κατοίκων να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν και να μην καλούνται σε μια συζήτηση με προειλημμένες αποφάσεις, καθώς αυτό ήταν κάτι που δημιούργησε εντάσεις στη συζήτηση.

Αφού άκουσα τις τοποθετήσεις όλων των συμβούλων αλλά και κατοίκων της Λακήθρας, ζήτησα από τον Πρόεδρο το λόγο για να καταθέσω τις απόψεις μου αλλά και τη δική μου πρόταση προς συζήτηση.

Καταρχήν σχολίασα αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο ήρθε το θέμα στη δημοσιότητα, όχι δηλαδή με την πλήρη ενημέρωση από τη δημοτική αρχή του τοπικού συμβουλίου αλλά και των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, αλλά μέσα από διαρροή πληροφοριών. Συγκεκριμένα η δική μας παράταξη δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση για τους σκοπούς της δημοτικής αρχής και οι πληροφόρησή μας προέκυψε από δημοσιεύματα σε τοπικά μέσα και από την ενημέρωση που μας έκαναν μεμονωμένοι τοπικοί σύμβουλοι.

Επίσης θεωρώ απαράδεκτο να αποφασίζουν για ένα τόσο σοβαρό θέμα οι σύμβουλοι της κοινότητας χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους ούτε τα σχέδια της μελέτης, παρά ένα γενικόλογο κείμενο με ελάχιστες αναφορές στις προδιαγραφές της μελέτης και του επενδυτικού πλάνου.

Να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαστε κατά των συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) για τη δημιουργία έργων με την παράλληλη πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων. Θεωρούμε πως είναι μια επιλογή που δίνεται στους δήμους ώστε να προχωρήσουν έργα των οποίων η μελέτη, χρηματοδότηση και κατασκευή θα ήταν δύσκολο ή εξαιρετικά χρονοβόρο να προχωρήσει με ίδια μέσα.

Για την πραγματοποίηση των Σ.Δ.Ι.Τ. κατά την άποψή μου πρέπει να ικανοποιούνται τρεις προϋποθέσεις:

  1. Το έργο να είναι άμεσα επωφελές για την τοπική κοινωνία
  2. Η επένδυση να μην επηρεάζει αρνητικά την τοπική κοινωνία
  3. Το επενδυτικό πλάνο να είναι ελκυστικό για τυχόν επενδυτές

Η πρώτη προϋπόθεση θεωρούμε πως ικανοποιείται με την απόδοση χώρων στη διάθεση του Δήμου και της κοινότητας και συγκεκριμένα αίθουσας εκθέσεων 65,40 τ.μ. στο ισόγειο και βοηθητικούς χώρους (αποδυτήρια, τουαλέτες κλπ) 95,83 τ.μ. στο υπόγειο.

Η ανησυχία μας έγκειται στο δεύτερο σκέλος, όπου η επένδυση αποδίδει στον ιδιώτη ένα κατάστημα συνολικού εμβαδού 745,31 τ.μ. (Κύριους χώρους 313,92 τ.μ. με επιπλέον ημιυπαίθριους χώρους 87,82 τ.μ. στο ισόγειο καθώς και βοηθητικούς χώρους 343,57 τ.μ. στο υπόγειο.

Κάθε επιχειρηματίας του χώρου της εστίασης αντιλαμβάνεται πως ένα τέτοιο κατάστημα απέχει από ένα “αναψυκτήριο” που παρουσιάζεται πως θα λειτουργήσει στην Καλλιθέα και θα πρόκειται για έναν κολοσσό της εστίασης που θα εισχωρήσει επιθετικά στην τοπική αγορά όχι μόνο της Λακήθρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, όσον αφορά την τελευταία προϋπόθεση της προσέλκυσης επενδυτών, θεωρούμε ότι θα μπορούσε το μέγεθος της επιχείρησης να απομειωθεί προς όφελος των χώρων που διατίθενται στο Δήμο και την κοινότητα και το επιχειρηματικό πλάνο να παραμείνει ελκυστικό, μειώνοντας το μίσθωμα που θα καταβληθεί σε βάθος 25ετίας.

Ενημέρωσα τους τοπικούς συμβούλους και τους κατοίκους πως έχω ζητήσει τη μελέτη από το Δήμο και πως τις επόμενες μέρες που θα την έχω στη διάθεσή μου, έχουμε τη δυνατότητα να επανεξετάσουμε το θέμα επί τόπου, αυτή τη φορά βασιζόμενοι στα πραγματικά σχέδια και όχι σε αποσπασματικά στοιχεία.

Ο πρόεδρος, στην τοποθέτησή του που ακολούθησε, δήλωσε πως συμφωνεί με την πρότασή μου και θα εισηγηθεί να ζητηθούν περισσότεροι χώροι για την κοινότητα στο συμβούλιο που θα ακολουθήσει.

Από την πλευρά μου δεσμεύτηκα προς όλους, πως αν υπάρξει μια κοινά συμφωνημένη αντιπρόταση της κοινότητας στη βάση της πρότασης που κατέθεσα, η παράταξή μας θα είναι η πρώτη που θα τη στηρίξει όταν συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Αυτός είναι ο τρόπος που θέλουμε να λειτουργούν οι κοινότητες, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και όχι κατ’ εντολή των συμφερόντων της δημοτικής αρχής, τα οποία όλο και περισσότερες φορές τον τελευταίο καιρό συμπίπτουν με ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.