27.3.22

Αυτή είναι η δημοτική σας αρχή, αυτά είναι τα πεπραγμένα σας. Εμείς είμαστε κάθετα απέναντι.

Κατά τη χθεσινή (26/3/22), 7η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, με αποκλειστικό θέμα την παραχώρηση ακινήτου ιδιοκτησίας Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξανδρος Παντελειός έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων που προηγήθηκαν ρωτήσαμε που έχει σκοπό να μεταφέρει η δημοτική αρχή το ΚΑΠΗ, από τη στιγμή που, όπως λέτε, θα κατεδαφίσετε όλα τα κτίρια εντός ενός μήνα. Η απάντησή σας, ότι προβλέπεται τροποποίηση του σχεδίου του Αργοστολίου και μεταφορά της χρήσης στη νέα επέκταση, μελλοντικά δηλαδή, προφανώς δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν.

Μιλάμε για ένα έργο με προϋπολογισμό έξι εκατομμύρια, για το οποίο δεν υπάρχει χρηματοδότηση.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως η παραχώρηση που ζητάτε θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός προσωρινού - άτυπου πάρκινγκ, το οποίο αμφιβάλουμε ότι θα γίνει στο σύνολο του οικοπέδου αλλά σε ένα μέρος αυτού, με δυναμικότητα υποπολλαπλάσια των 150 θέσεων της τεχνικής έκθεσης.

Ποιος είναι ο κίνδυνος από αυτή την επιλογή που κάνετε σήμερα; Ότι το κυκλοφοριακό τελικά, αντί να ωφεληθεί, θα επιβαρυνθεί από οχήματα που θα οδηγούνται προς το πάρκινγκ και μη βρίσκοντας θέση θα κάνουν κύκλους στην πόλη.

Μιλάτε για ένα προσωρινό - άτυπο πάρκινγκ, όταν έχουμε φτάσει στον τρίτο χρόνο της θητείας της δημοτικής αρχής. Δεν αναλάβατε σήμερα τη διοίκηση για να κάνετε ένα προσωρινό πάρκινγκ για να εξασφαλίσουμε πενήντα θέσεις μέχρι την κατασκευή ενός μεγάλου έργου. Στο τέλος της θητείας σας και ένα χρόνο πριν τις επόμενες εκλογές κατευθύνεστε σε ένα προσωρινό έργο.

Αυτό για εμάς είναι ενδεικτικό της αποτυχίας της δημοτικής αρχής.

Ρωτήσαμε επίσης για το αν στην υπό σύνταξη κυκλοφοριακή μελέτη έχετε δώσει οδηγίες να μελετηθεί η χωροθέτηση ενός τέτοιου χώρου στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Δεν λάβαμε απάντηση, οπότε συνάγουμε το συμπέρασμα ότι δεν το έχετε μελετήσει. Και δεν το έχετε μελετήσει γιατί θεωρώ πως η απάντηση που θα λάβετε από έναν σοβαρό μελετητή θα ήταν πως η τοποθέτηση ενός τέτοιου χώρου στο κέντρο της πόλης θα επιβαρύνει μια πόλη όπως το Αργοστόλι.

Αυτό το έχουμε πει και άλλες φορές στο παρελθόν, είχαμε -τότε που ήταν και ο κύριος Κωνσταντινίδης εδώ- κάνει μια συζήτηση για το πως πιστεύουμε πως πρέπει να αναπτυχθεί η πόλη και ποιες είναι οι λύσεις για το κυκλοφοριακό της και όλα αυτά τα αγνοείτε σήμερα, προκλητικά.

Για να σας θυμίσω, η πρότασή μας για το πως πρέπει να χωροθετηθούν θέσεις στάθμευσης στο Αργοστόλι ήταν και είναι η εξής:

Η χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης πρέπει να είναι εκτός του κέντρου, στην είσοδο της πόλης και να διασυνδεθούν αυτές με το κέντρο της πόλης:

  • μέσω ποδηλατόδρομου σε συνδυασμό με κοινόχρηστο σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων / ηλεκτρικών οχημάτων
  • με τη συνέχιση των πεζόδρομων της Πλατείας, μέσω Λιθοστρώτου και μέχρι την είσοδο της πόλης
  • και φυσικά με την ύπαρξη δημοτικής συγκοινωνίας
Ο σκοπός αυτής της πρότασης δεν είναι να κάνουμε αντιπολίτευση. Ο σκοπός της πρότασής μας είναι αυτά τα 300-400 αυτοκίνητα που θέλετε να οδηγήσετε στο κέντρο της πόλης για να βρουν στάθμευση, κυρίως επισκέπτες της πόλης, να μην τα προσθέσουμε στο κυκλοφοριακό φόρτο του Αργοστολίου, αλλά κατά την είσοδό τους στην πόλη να τα οδηγήσουμε σε έναν ασφαλή και σύγχρονο χώρο στάθμευσης χωρίς να μπουν μέσα στους δρόμους μας.
Αυτή είναι κατά την άποψή μας η σωστή προσέγγιση, αυτή είναι η σωστή αναπτυξιακή κατεύθυνση. Εάν δεν ακολουθήσετε αυτό και δημιουργήσετε κεντρικά χώρους στάθμευσης, θα δημιουργήσετε ένα Αργοστόλι - χώρο στάθμευσης.

Ακούσαμε νωρίτερα τις ανάγκες που περιέγραψε ο διοικητής του νοσοκομείου μιλώντας για εκπαιδευτικό χώρο για το ΔΙΙΕΚ νοσηλευτών και τραυματιοφορέων, για την μετεγκατάσταση του κέντρου ψυχικής υγείας καθώς και τη στέγαση του προσωπικού. Αυτά εμείς τα παραβλέπουμε και σήμερα ζητάμε το χώρο για να κάνουμε πράγματα ασύμβατα με το πλάνο του νοσοκομείου;
Τελικά φαίνεται πως επιλέγεται το οικόπεδο του νοσοκομείου ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Θυμόμαστε την προ ολίγων μηνών πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σταύρου Τραυλού για την αξιοποίηση του χώρου με υπόγειο χώρο στάθμευσης και τη δημιουργία κατοικιών για τους ιατρούς και άλλες χρήσεις, η οποία φαίνεται περισσότερο συμβατή με τις ανάγκες του νοσοκομείου.
Θα έπρεπε η πολιτεία σε τοπικό επίπεδο, ο Δήμος, η Περιφέρεια και ο βουλευτής, να συμφωνήσουν τι θέλουν από αυτή την πόλη, να θέσουν συγκεκριμένες αναπτυξιακές κατευθύνσεις και να τις διεκδικήσουν όλοι μαζί.
Έως τότε, αυτού του είδους οι αποσπασματικές κινήσεις σας είναι σε λάθος κατεύθυνση και θα μας έχετε απέναντι.

Κατά τη δευτερολογία του, ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξανδρος Παντελειός σημείωσε τα εξής:

Η τεχνική έκθεση του πρώην Δήμου Κεφαλονιάς που μας επισυνάπτετε, έχει ως προτεινόμενη διάρκεια παραχώρησης του οικοπέδου τα σαράντα (40) χρόνια, εύλογο διάστημα για την υλοποίηση των έργων που προτείνονται. Στην εισήγησή σας προτείνετε να ζητηθεί για μόλις 15 έτη, διάστημα που δεν θεωρείται αρκετό για την υλοποίηση όσων θέτετε ως αναγκαία. Είναι ενδεικτικό το χρονικό διάστημα αυτό που ζητάτε για την παραχώρηση για τον πραγματικό σκοπό της δημοτικής αρχής. Ένα προσωρινό, άτυπο και παράνομο πάρκινγκ λίγων θέσεων που δεν θα λύσει τα προβλήματα, αλλά θα δημιουργήσει περισσότερα.
Αν πρόκειται για την εξυπηρέτηση συμφερόντων των ξενοδόχων και λοιπών επιχειρήσεων, ας γίνει σύμπραξή μεταξύ αυτών και του Γ.Ν.Κ. χωρίς την εμπλοκή του Δήμου.
Ένα οικόπεδο τεσσάρων (4) στρεμμάτων το οποίο χρησιμοποιείται από το Δήμο, (ως πάρκινγκ δημοτικών οχημάτων κλπ), μας λέτε ότι αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ποιος έχει την ευθύνη για αυτό; Είναι ξεκάθαρο πως η ευθύνη βαρύνει την δημοτική αρχή! Απαξιώνετε μια δημόσια περιουσία για να προχωρήσουν οι στόχοι που έχετε και μόνο εσείς τους ξέρετε τελικά.
Ακούσαμε ότι η εμπορική αξία του οικοπέδου είναι χαμηλή, γιατί είναι χαρακτηρισμένο με κοινωφελείς χρήσεις και κοινόχρηστο χώρο. Όμως ο Δήμος δύναται να μεταφέρει αυτές τις χρήσεις για να πραγματοποιήσει το σχεδιασμό του, οπότε αποκαθιστά την αξία του στο μέγιστο ύψος που επιθυμεί. Ο Δήμος λοιπόν έχει το μαχαίρι, έχει και το καρπούζι και πηγαίνει εκβιαστικά να πάρει αυτό που θέλει από το νοσοκομείο.
Δεν είναι υποκριτικό να κάνετε ότι κόπτεστε για τη λειτουργία του νοσοκομείου από τη μια και από την άλλη να πηγαίνετε σε μια διαπραγμάτευση με το νοσοκομείο "με το πιστόλι πάνω στο τραπέζι";
Μας παρουσιάζετε ένα έργο, τον υπόγειο χώρο στάθμευσης το οποίο στην πραγματικότητα είναι μια "κουρτίνα" πίσω από την οποία βρίσκεται η πραγματικότητα. Ότι θέλετε να φτιάξετε ένα άτυπο πάρκινγκ για φέτος το καλοκαίρι και αυτό να μείνει. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.
Άτυπο πάρκινγκ, όπως έχουμε άτυπη κατάληψη κοινοχρήστων χώρων και την ανέχεστε, όπως έχουμε άτυπη φορτοεκφόρτωση στους πεζοδρόμους σε ώρες αιχμής, όπως έχουμε άτυπη έγκριση αυθαιρέτων κατασκευών -και προσφάτως- σε κοινόχρηστους χώρους, όπως έχουμε άτυπη προώθηση της ασυδοσίας σε βάρος των πολιτών σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής ζωής.
Αυτή είναι η δημοτική σας αρχή, αυτά είναι τα πεπραγμένα σας, εμείς είμαστε κάθετα απέναντι σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.