8.9.22

Ξεκάθαρα και χωρίς καμία περιστροφή, ΝΑΙ στις συνεργασίες.

Με αφορμή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του Ι. Βαρούχα για τα πολιτικά κόμματα, τις συνεργασίες και την τοπική αυτοδιοίκηση (kefaloniastatus.gr), την οποία θεωρώ μια πολύ καλή ευκαιρία για την έναρξη μιας ανοιχτής, δημόσιας συζήτησης επί του θέματος, παραθέτω τις ακόλουθες σκέψεις:

Ξεκινώ από την απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Είναι γεγονός πως η αντιμετώπιση του καθενός ο οποίος καταλαμβάνει δημόσιο βήμα και αρθρώνει δημόσιο λόγο είναι τουλάχιστον επικριτική έως και "καταδικαστική" - αν μου επιτρέπεται η χρήση του όρου.

Η πραγματική απαξίωση όμως δεν έρχεται τόσο από την άποψη των πολιτών για τα πολιτικά κόμματα και την αμφισβήτηση των προθέσεων των πολιτικών, όσο από τη μη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Διότι θα ήταν ευχής έργο η αμφισβήτηση να αποτελέσει έναυσμα συμμετοχής του πολίτη, με στόχο την κατάθεση καλύτερων προτάσεων, την υλοποίηση ορθότερων πολιτικών και την ηθική ανύψωση της πολιτικής ζωής.

Στο αν τα κόμματα έχουν θέση στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν νομίζω ότι τίθεται τέτοιο ζήτημα. Η τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και αν έχει λάβει χαρακτήρα τεχνοκρατικής διοίκησης και εν τέλει διαχείρισης, δεν παύει να έχει ευρύτατες πολιτικές τοποθετήσεις και προεκτάσεις. Η μοναδική ένσταση που θα μπορούσε να διατυπωθεί -και από την κίνησή μας, "Κεφαλονιά, νησί για όλους"- έχει να κάνει με την αποκλειστική εμπλοκή κομμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, αποκλείοντας πολίτες ή ανεξάρτητους -κομματικά- φορείς από το καταθέτουν τις προτάσεις τους.

Και θα πρέπει να παραδεχτούμε σε αυτό το σημείο, πως αυτό ήταν και το σκεπτικό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία με τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής και του εκλογικού συστήματος που -δυστυχώς- αποχαιρετάμε, έβαλε τις βάσεις για τη γνήσια έκφραση τέτοιων προτάσεων στους Δήμους όλης της Ελλάδας.

Και φτάνουμε στο ζήτημα των συνεργασιών. Ξεκάθαρα και χωρίς καμία περιστροφή, ΝΑΙ στις συνεργασίες. Συνεργασίες πολιτών μεταξύ τους, φορέων (συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων)  μεταξύ τους, πολιτών και φορέων. Αυτό εξ' άλλου δεν είναι η πολιτική; Αυτό δεν συμβαίνει και μέσα σε ένα υγιές κόμμα;

Η κίνησή μας προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας συνεργασίας, μεταξύ πολιτών και φορέων, άσχετα αν στην πορεία μέρη αυτής της συνεργασίας επέλεξαν διαφορετικούς δρόμους. Σωστό; Λάθος; Το βέβαιο είναι πως δεν μπορεί να κρίνει κανείς τις αποφάσεις του παρελθόντος με βάση γεγονότα και παραμέτρους που προέκυψαν στο μέλλον.

Και είναι βέβαιο πως ο δρόμος για την η εκ νέου συμμετοχή της κίνησής μας στις επερχόμενες εκλογές του 2023, θα πρέπει να περάσει μέσα από τέτοιες συνεργασίες. Γιατί, όπως αναφέρει και ο Γιάννης στο κείμενό του, "δεν νοείται σύγχρονη πόλη χωρίς σχήματα συνεργασίας και σύνθεση πολιτικών απόψεων".

Μια συνεργασία η οποία θα βασιστεί σε κοινές αρχές και αξίες, σε κοινές προγραμματικές θέσεις και προτάσεις, σε κοινούς στόχους και διεκδικήσεις. Με γνώμονα το καλό του τόπου μας και μακριά από εξυπηρετήσεις συμφερόντων- είτε ιδιωτικών, είτε κομματικών. Γιατί θα συμφωνήσουμε ότι "οι σκοπιμότητες και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πρέπει να ηττηθούν από το όραμα και την προσφορά".


Αλέξανδρος Παντελειός



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.