3.6.23

Δημόσια διαβούλευση: Πάρκο Ριζοσπαστών στο Αργοστόλι

Το Ο.Τ. 258 της πόλεως του Αργοστολίου αποτελεί τμήμα του ακινήτου στο οποίο ευρίσκεται το Ξενία και έχει επιφάνεια περίπου 5.600 m2. Η προβλεπομενη χρήση του σύμφωνα με το Σχέδιο Πόλεως είναι Κοινόχρηστος Χώρος (Κ.Χ.):

Ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι ο Δήμος Αργοστολίου. Μάλιστα, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, αποτελείται από δύο διακριτές ιδιοκτησίες, μία ιδιοκτησία είναι ο χώρος του μνημείου Ριζοσπαστών (περιβολάκι), και μία ο υπόλοιπος χώρος.


Επειδή ο χώρος του μνημείου Ριζοσπαστών (περιβολάκι) εμφανίζει διαφορές μεταξύ ορίων ιδιοκτησίας και υλοποιημένης κατάστασης, προτείνεται η κύρια παρέμβαση να περιοριστεί στην άλλη ιδιοκτησία και στο χώρο του μνημείου να γίνουν μόνον οι απαραίτητες παρεμβάσεις ευπρεπισμού.
Το υπό μελέτη ακίνητο περιλαμβάνει τα σημερινά ασφαλτοστρωμένα τμήματα του Ο.Τ., μεταξύ μνημείου ριζοσπαστών και του οικοπέδου του Ξενία, καθώς και μια ζώνη του χώρου του Ξενία, πλάτους της τάξεως των 10-20 μέτρων.


Η λύση που προτείνεται προς διαβούλευση παρέχει στον κάτοικο δραστηριότητες, πράσινο χωρίς όμως να τον αποκόβει από την καθημερινότητά του στην πόλη.
Σημείο αναφοράς είναι τόσο το μνημείο Ριζοσπαστών, στο νοτιοανατολικό τμήμα του πάρκου, όσο και το μνημείο Εθνικής Αντίστασης στο βόρειο.

Φύτευση: Η ένταξη στα χρώματα και τον χαρακτήρα της φύσης της περιοχής επιβάλουν τη χρήση ντόπιων φυτών. Η φύτευση χρησιμοποιείται για να οριοθετήσει χώρους εντός του πάρκου και για τη δημιουργία σκιερών και δροσερών χώρων.

Υδάτινο στοιχείο: Στα μεσογειακά κλίματα, το στοιχείο του νερού είναι βασικό στοιχείο σύνθεσης. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σιντριβάνια και υδάτινες επιφάνειες, ωστόσο δεν έχουν ενταχθεί στην παρούσα πρόταση.

Εξοπλισμός: Χώροι στάσης και ξεκούρασης (παγκάκια)
Κατασκευές σκίασης και στήριξης φυτών
Χρήση φυσικών υλικών
Εξοπλισμός καθαριότητας
Ηλεκτροφωτισμός

Κυκλοφορία εντός του πάρκου: Διάδρομοι κίνησης πεζών, προσβάσιμοι από ΑμεΑ
Ποδηλατόδρομοι (χρήση και από ατομικά ηλεκτρικά οχήματα)

Επισκεψιμότητα και Λειτουργίες: Συνδυασμός ελεύθερου χρόνου, του πολιτισμού και της φύσης.
Απευθύνεται σε κάθε ηλικία σαν χώρος χαλάρωσης, απομόνωσης αλλά και για δραστηριότητες, κυρίως για τη νεολαία.
Πρόβλεψη χώρων στάθμευσης παράπλευρα των δρόμων για τους επισκέπτες του πάρκου.

Ψυχαγωγία: Στόχος είναι και η κάλυψη των αναγκών των παιδιών
Παιδική χαρά με εξοπλισμό και για ΑμεΑ
Αθλητικές δραστηριότητες (όργανα γυμναστικής, σταθερά τραπέζια αντισφαίρισης) και άλλους ψυχαγωγικούς χώρους (τοίχο αναρρίχησης, πίστα skateboard)

Πολιτιστικές δραστηριότητες: Αναπτύσσεται ένα περιεκτικό πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που μετατρέπει το χώρο σε ένα σημαντικό κοινωνικό πυρήνα της πόλης.

 

3 σχόλια:

  1. Χώρος περιπάτου ζώων όως βλέπουμε σε άλλες πόλεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περισσότερο πράσινο - λιγότερα αυτοκίνητα
    Εν αναμονή προτάσεων - πολύ θετικά διακείμενος.
    Συμφωνώ πολύ με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και απαραίτητο. Όσο υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα (περίπτερο, χώροι στάθμευσης φορτηγών/λεωφορείων) θεωρώ ότι θα σας "μπλοκάρουν" τα σχέδια. Επιμείνετε και συνεχίστε και μακάρι να υλοποιηθεί αυτό τελικά και να μην παραμείνει ένα όμορφο σχέδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.