9.1.22

Ο Α. Παντελειός καταγγέλλει τη δημοτική αρχή για εκλογική μηχανορραφία

Μετά τις δημοτικές εκλογές του 2019, και με επίκληση την «κυβερνησιμότητα», η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε στην πράξη το σύστημα της απλής αναλογικής. Ενίσχυσε τον δήμαρχο, δίνοντάς του την πλειοψηφία στα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής και μεταφέροντας μιας σειρά αρμοδιοτήτων του δημοτικού συμβουλίου σ’ αυτές τις επιτροπές.
Ειδικά για την οικονομική επιτροπή θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει υποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό το δημοτικό συμβούλιο.

Κατά την έναρξη της δημοτικής θητείας, τα μέλη στις επταμελείς ανωτέρω επιτροπές του δήμου μας, ως αποτέλεσμα των ανωτέρω παρεμβάσεων, ορίστηκαν ως εξής: 4 μέλη από την παράταξη Μιχαλάτου, 2 από τη μείζονα αντιπολίτευση (Α. Παρίση) και 1 από την τρίτη παράταξη (Γ. Φόρτε).
Με δεδομένη την προσχώρηση του -προερχόμενου από την παράταξη Φόρτε- μέλους στη δημοτική αρχή, αλλά και την μόνιμη απουσία των μελών της μείζονος αντιπολίτευσης, η οικονομική επιτροπή έγινε ένα όργανο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του δημάρχου με πέντε μέλη να ανήκουν στη δημοτική αρχή και δύο εξαφανισμένα. Ένα όργανο απόλυτου ελέγχου και εύκολο στη χρήση, βούτυρο στο ψωμί του δημάρχου. Χαρακτηριστικό είναι πως η οικονομική επιτροπή έχει συνεδριάσει 54 φορές μέσα στο περασμένο έτος, δηλαδή συχνότερα μία φορά την εβδομάδα! Όταν το δημοτικό συμβούλιο έχει συνεδριάσει μόλις 30 φορές!

Μετά τις διαδοχικές ανεξαρτητοποιήσεις συμβούλων της μείζονας αντιπολίτευσης, του κ. Σπ. Ματιάτου προκειμένου να προσχωρήσει στη δημοτική αρχή αναλαμβάνοντας αντιδήμαρχος και των κ.κ. Νικ. Ανουσάκη και Νικ. Παπαδάτου προκειμένου να διαφοροποιηθούν από την παράταξη Παρίση, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης “έχανε” ένα μέλος στις επιτροπές του δήμου. Το μέλος αυτό, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα όριζε η δική μας παράταξη.
Αυτό το ενδεχόμενο προφανώς δεν ήταν επιθυμητό για το δήμαρχο, καθώς του χαλούσε την έως τώρα ομοφωνία των αποφάσεων εισάγοντας μια αντιπολιτευτική φωνή δομημένη, με επιχειρήματα, την οποία έχει αποδείξει πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.
Έτσι, δύο ημέρες μόλις πριν τη σημερινή ειδική συνεδρίαση, στην οποία ορίζονται τα μέλη των επιτροπών, ο κ. Π. Βανδώρος -τυπικά σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης αλλά συμμετέχων στη δημοτική αρχή Μιχαλάτου και οριζόμενος από αυτή- καταθέτει την ανεξαρτητοποίησή του, προφανώς κατ’ εντολή του δημάρχου.

Μετά από αυτή την ενέργεια, η παράταξή μας “χάνει” το μέλος που θα όριζε στις επιτροπές και αυτό ορίζεται εκ των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, στους οποίους ανήκουν οι -συνεργαζόμενοι με τη δημοτική αρχή Μιχαλάτου- κ.κ. Σπ. Ματιάτος και Π. Βανδώρος και εκ των οποίων ο κ. Σπ. Ματιάτος κατέθεσε υποψηφιότητα για την οικονομική επιτροπή.

Ο δήμαρχος επέλεξε να συμμετάσχει σε μια μηχανορραφία προκειμένου να “πετάξει” την παράταξή μας εκτός των επιτροπών του Δήμου. Είναι πρωτοφανής αυτή η ενέργεια και ενδεικτική για την ανάγκη και επιδίωξή του να ελέγξει σε εξαντλητικό βαθμό όλες τις πτυχές της δημοτικής διοίκησης. Ο δήμαρχος επιβεβαιώνει πως φοβάται την κριτική, δεν αποδέχεται καμία αντίθετη άποψη και δεν επιιθυμεί κανέναν διάλογο.

Φοβάται τις δομημένες με επιχειρήματα τοποθετήσεις μας, τα οποία δεν δύναται να αντικρούσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ουδέποτε έχει απαντήσει στις δημόσιες τοποθετήσεις μας, σε μια προσπάθεια απαξίωσης που φανερώνει ωστόσο αδυναμία απάντησης. Την ίδια ώρα επιλέγει να αντιπαρατεθεί ανεβάζοντας τους τόνους και ανταλλάσσοντας ανούσιες κατηγορίες με την -υπό σύσταση- ομάδα Ανουσάκη, επιλέγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο αντίπαλο τον οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει.  

Καταγγέλουμε δημόσια το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή για εκλογική μηχανορραφία με σκοπό την απομάκρυνση της αντιπολίτευσης από κάθε έλεγχο της δημοτικής διοίκησης. Αυτές οι πρακτικές έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές της παράταξής μας, προσβάλλουν την αυτοδιοικητική ιστορία του τόπου μας και αποτελούν ευθεία επίθεση απέναντι στη δημοκρατία.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας αλλά και ως πολιτική δήλωση δεν θα λάβουμε μέρος στη διαδικασία ανάδειξης των επιτροπών.

Ζητούμε από όλους τους δημοτικούς συμβούλους -και αυτούς της δημοτικής αρχής- να πάρουν θέση απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη ενέργεια.

Καλούμε όλους τους πολίτες και φορείς -πολιτικούς ή μη- του Δήμου μας να ενεργοποιηθούν απέναντι στην πολιτική υποβάθμιση του Δήμου Αργοστολίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.