1.6.22

Πεζόδρομος: χώρος για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων ή για να περπατούν και να χαίρονται οι συμπολίτες μας;

Γράφει ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, κ. Δ. Μινέτος, σε δημοσίευσή του στο facebook, τη δική του «πραγματικότητα» για τον πεζόδρομο της Σκάλας:

«Η Δημοτική Αρχή μελέτησε το θέμα με ψυχραιμία και σοβαρότητα, εκπόνησε έναν άρτιο φάκελο σχετικά με τις Κυκλοφοριακές Συνθήκες του οικισμού της Σκάλας, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ισχύουσα νομοθεσία, και γι’ αυτό υπήρξε ένα αίσιο αποτέλεσμα. Τόσο απλά.

Αρκεί κάποιος να διαβάσει το ΦΕΚ. Στη Σκάλα θεσμοθετήθηκε ένας ή πιο σωστά τρεις Περιοδικοί Πεζόδρομοι και όχι τρεις Πεζόδρομοι. Οι Περιοδικοί Πεζόδρομοι της Σκάλας θα είναι κλειστεί 24 ώρες το 24ωρο από 1-Μαϊού έως 31 Οκτωβρίου. Τους υπόλοιπους 6 μήνες θα είναι δρόμοι κανονικοί. Οι Περιοδικοί Πεζόδρομοι δεν έρχονται σε αντίθεση με το ισχύον ΓΠΣ γιατί δεν αναιρούν από κανέναν ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα στο μέλλον να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε το τμήμα της οδού Κωνσταντίνου Τραυλού από την εκκλησία έως την κάτω Πλατεία να χαρακτηριστεί Πεζόδρομος (δηλαδή δρόμος κλειστός στα τροχοφόρα για 12 μήνες).

Άλλο λοιπόν Πεζόδρομος και άλλο Περιοδικός Πεζόδρομος. Άλλο φρούτο είναι το καρπούζι και άλλο το πεπόνι...

Η Σκάλα βρέθηκε σε ένα σταυροδρόμι, σε ένα δίλλημα. Τελικά επέλεξε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η επόμενη μέρα, σίγουρα θα την βρει με μια βελτιωμένη ποιότητα αστικού χώρου και μια αναβαθμισμένη πολεοδομική εικόνα και με περισσότερες δυνατότητες να προσφέρει μια πιο ποιοτική εμπειρία στους επισκέπτες της. Εναπόκειται στους κατοίκους της να υπερασπιστούν και να εκμεταλλευτούν με δημιουργικούς τρόπους την επιλογή που έκαναν.»


Επειδή σκοπίμως στην παραπάνω δημοσίευση υπονοείται πως όσοι δεν ψηφίσαμε την πρόταση της δημοτικής αρχής, είτε είμαστε ανίδεοι περί τα πολεοδομικά, είτε είμαστε πολέμιοι της πεζοδρόμησης, παραπέμπουμε τον κ. αντιδήμαρχο στην πρόταση που κατέθεσε η παράταξή μας, «Κεφαλονιά, νησί για όλους», κατά την ψηφοφορία του θέματος:

Για τον Κανονισμό Λειτουργίας Πεζόδρομου Σκάλας (http://www.nisigiaolous.gr/ 2022/04/blog-post.html)

Μελετώντας κανείς την πρότασή μας, μπορεί να αντιληφθεί πως είμαστε αναφανδόν υπέρ του πεζόδρομου της Σκάλας, καθώς είναι πάγια θέση μας η επιδίωξη μιας βιώσιμης αστικής ανάπτυξης με την απόδοση περισσότερων χώρων στον πολίτη.

Παρ’ όλο που θεωρούμε πως ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες, επειδή είμαστε υπέρ την άμεσης υλοποίησης των προτάσεων που θεωρούμε σημαντικές, προτείναμε -με συγκεκριμένο σκεπτικό- τη θερινή λειτουργία περιοδικού πεζόδρομου από τις 5:00 το απόγευμα έως τη 1:00 τα  μεσάνυχτα. Προτείναμε δηλαδή αυτό για το οποίο είμαστε «ανίδεοι» κατά τον κ. αντιδήμαρχο.

Ο μοναδικός σχολιασμός που ακούστηκε για την πρότασή μας από τη δημοτική αρχή ήταν «και τα τραπεζάκια τι θα τα κάνουμε όταν παύει η λειτουργία του πεζόδρομου;».

Και εδώ κύριε Μινέτο φαίνεται η διαφορά μεταξύ της δικής σας προσέγγισης στην έννοια του πεζόδρομου και της δικής μας:

Για εσάς πεζόδρομος είναι ο χώρος που προορίζεται για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, την έκθεση εμπορευμάτων και την προσέλκυση τουριστών για εμπορικούς λόγους. Και να μείνει και ενάμισι μέτρο να περνούν δυο άνθρωποι δίπλα-δίπλα.

Για εμάς πεζόδρομος είναι ο χώρος που προορίζεται για να περπατούν και να χαίρονται οι συμπολίτες μας (και οι επισκέπτες του νησιού μας, φυσικά). Χώρος με δέντρα και φυτά που μας προσφέρουν τη σκιά τους, με καθίσματα για να ξεκουράζονται ή να περνούν ευχάριστα την ώρα τους οι περαστικοί και οι περίοικοι, με άπλετο χώρο και παιχνίδια για να παίξουν τα παιδιά μας με ασφάλεια.

Αν μέσα σε αυτές τις συνθήκες μπορούν να συνυπάρξουν τραπεζάκια και εμπορική δραστηριότητα, εννοείται πως τη θέλουμε.

Αλλά όλα στη ζωή -και την πολιτική- είναι θέμα προτεραιοτήτων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.