7.12.22

Παρεμβάσεις στην οδό Λάσσης για την πρόσβαση και ασφάλεια των μαθητών.Η δημοτική παράταξη, "Κεφαλονιά, νησί για όλους" φέρνει στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θέμα για την πρόσβαση και την ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία μέσω της οδού Λάσσης. Στην εισήγηση του θέματος κατατίθενται τα ακόλουθα:

"Το θέμα της ασφαλούς μετάβασης των μαθητών των Λυκείων που βρίσκονται στον Περιφερειακό Αργοστολίου έχει συζητηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς να έχει υπάρξει καμία ουσιαστική παρέμβαση έως σήμερα από τη δημοτική αρχή.

Δεκάδες μαθητών περπατούν επάνω στο οδόστρωμα της οδού Α. Παπανδρέου (Λάσσης), κάθε πρωί και κάθε μεσημέρι, σε σημεία όπου είτε δεν υπάρχει καθόλου πεζοδρόμιο, είτε το μικρό πεζοδρόμιο που υφίσταται βρίσκεται σε κατάσταση που δεν μπορεί να κινηθεί πεζός.

Το πρόβλημα ενισχύεται από την ταυτόχρονη λειτουργία -κοντά στη διασταύρωση του κόμβου της οδού Λάσσης με τον Περιφερειακό αλλά και την Ε.Ο. προς Κομποθεκράτα- δύο ακόμη σχολείων, του 2ου Νηπιαγωγείου Αργοστολίου και Δημοτικού Παιδικού Σταθμού. Γονείς με μικρά παιδιά, προσεγγίζουν καθημερινά τα δύο συγκροτήματα, είτε πεζοί, είτε με κάποιο όχημα, σε σημείο με περιορισμένη ορατότητα και εξαιρετική κίνηση τις ώρες αιχμής.

Θεωρούμε ότι ο Δήμος οφείλει να εξετάσει το ζήτημα της πρόσβασης όλων των σχολείων, προκειμένου να γίνεται ανεμπόδιστα και με ασφάλεια για τους μαθητές.

Ειδικότερα για την οδό Λάσσης, σημειώνουμε τα εξής:

Tο πεζοδρόμιο που     βρίσκεται επί της οδού και στα όρια του Ο.Τ. 294 είναι μεν τμηματικά διαμορφωμένο με κράσπεδο, αλλά δεν είναι διαστρωμένο, με αποτέλεσμα η βλάστηση που έχει αναπτυχθεί να μην επιτρέπει την κίνηση πεζών. Προτείνουμε τον άμεσο καθαρισμό του και τη διάστρωσή του με πλάκες πεζοδρομίου. Επίσης την διαμόρφωση πεζοδρομίου και στο μη διαμορφωμένο τμήμα.

·           Έμπροσθεν του 2ου Νηπιαγωγείου Αργοστολίου έχει δημιουργηθεί μια διαπλάτυνση που εξυπηρετεί την είσοδο οχημάτων, χωρίς όμως να υπάρχει πεζοδρόμιο, τόσο εκεί, όσο και απέναντι. Προτείνεται η διερεύνηση από την Τεχνική Υπηρεσία της δημιουργίας πεζοδρομίου και στις δύο θέσεις, έστω και ελαχίστου πλάτους.

·         Υπάρχει οδική σήμανση πλησίον των εισόδων του 2ου Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού, οι οποίες όμως δεν είναι ξεκάθαρα ορατές, τόσο λόγω της στροφής του δρόμου στο σημείο, όσο και λόγω βλάστησης που τις καθιστά δυσδιάκριτες. Προτείνεται η αντικατάσταση των σημάνσεων με μεγαλύτερες και με την τοποθέτηση προειδοποιητικού φωτεινού σήματος που θα λειτουργεί κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των σχολικών εγκαταστάσεων. Επίσης να γίνεται τακτικό κλάδεμα της φύτευσης που καλύπτει τις σημάνσεις.

·         Δεν υπάρχουν διαβάσεις πεζών, είτε όπου υπάρχουν είναι δυσδιάκριτες. Προτείνεται να δημιουργηθεί / υπερτονιστεί από μια διάβαση πεζών πλησίον κάθε εισόδου σχολικής εγκατάστασης, πάντοτε σύμφωνα και με την άποψη της Τεχνική Υπηρεσίας.

·         Τέλος, προτείνουμε την πρόσληψη ενός σχολικού τροχονόμου στο 2ο Νηπιαγωγείο Αργοστολίου για τη φροντίδα της ασφαλούς προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών. Αν η πρόσληψη δεν είναι εφικτή, να γίνει αίτημα από τον Δήμο στην τροχαία, με το οποίο να ζητείται η συνδρομή τους κατά τις απαιτούμενες ώρες.

Η κυκλοφοριακή μελέτη του Αργοστολίου δεν έχει θεραπεύσει τα εξειδικευμένα ζητήματα των σχολικών μονάδων της πόλης. Επειδή όμως οι επικινδυνότητες συνεχίζουν να υφίστανται και δεν μπορούμε να μένουμε απλοί παρατηρητές, απευχόμενοι να συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα, ζητούμε από τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους να στηρίξουν την πρότασή μας προκειμένου να πράξουμε το αυτονόητο, δηλαδή να μεριμνήσουμε -έστω και στο ελάχιστο που μας δίνεται η δυνατότητα- για την ανεμπόδιστη και ασφαλή πρόσβαση των μαθητών μας στα σχολεία."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.