19.2.24

Δ. Τρωιάνος: Σχετικά με το κλείσιμο του Δημοτικού Θεάτρου Αργοστολίου

Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου είχε 17 θέματα. Το μείζον θέμα ήταν αυτό που αφορούσε το κλείσιμο του Δημοτικού Θεάτρου Αργοστολίου. Η συζήτηση γύρω από αυτό κράτησε 3 ώρες και με τον τρόπο που διεξήχθη και με αποκλειστική ευθύνη του Δημάρχου ήταν τελείως
αντιπαραγωγική και επουσιώδης. Τα ουσιαστικά ζητήματα ήταν δύο.

Το θέατρο είναι το κέντρο του πολιτισμού για τον Δήμο μας αλλά και για ολόκληρο το νησί. Δεν έφθανε που το Αργοστόλι τα τελευταία τρία χρόνια έχει γίνει μια νεκρή πόλη προστέθηκε και το κλείσιμο του θεάτρου με αποτέλεσμα ο Κεφαλλονίτης να μην έχει πρόσβαση ούτε στην ψυχαγωγία ούτε στον πολιτισμό ούτε την δυνατότητα να εκφραστεί καλλιτεχνικά.

Το δεύτερο ζήτημα είναι οι υπάλληλοι του θεάτρου που πλέον υπηρετούν στο Δήμο Ληξουρίου. Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι είναι διαθέσιμοι όλες τις ώρες της ημέρας, όλες τις ημέρες της εβδομάδας για προβολές, παραστάσεις, συνεδριάσεις, ημερίδες σχολικές επισκέψεις, πρόβες και πολλά άλλα, χωρίς να φέρουν ποτέ αντίρρηση. Χειριζόντουσαν τον πανάκριβο εξοπλισμό του θεάτρου σαν να ήταν δικός τους και το θέατρο σαν το σπίτι τους. Πέραν αυτού υπηρέτησαν το Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου 20 και πλέον χρόνια και δεν τους αξίζει να αλλάξει ξαφνικά η ζωή τους με αυτό τον τρόπο.

Στην αρχή της συνεδρίασης ζητήθηκε από τον Δήμαρχο ως υπεύθυνο της λειτουργίας του θεάτρου να μας ενημερώσει για το τι πρόκειται να κάνει. Ο Δήμαρχος αρνήθηκε και σχεδόν μέχρι το τέλος της συνεδρίασης δεν είχαμε εικόνα για το τρόπο που πρόκειται να αντιμετωπίσει το θέμα.

Αυτό δεν ήταν ασέβεια μόνο προς την αντιπολίτευση αλλά και προς το κόσμο (περίπου 30 άτομα) που ήρθαν να ενημερωθούν για αυτό το φλέγον θέμα. Το λάθος και η ευθύνη της δημοτικής αρχής βρίσκεται στην απάντηση που έδωσε στο κρίσιμο έγγραφο της αποκεντρωμένης διοίκησης με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου. Σε αυτό το έγγραφο η αποκεντρωμένη εξηγεί ότι ο Δήμος βάσει νόμου μπορεί να έχει μόνο 9 από τους 14 υπαλλήλους της πρώην ΚΕΔΗΚΕ.

Σε αυτό το σημείο ο Δήμαρχος αγνοώντας το Νόμο αλλά και φερόμενος ως Πόντιος Πιλάτος, προκειμένου να μην στενοχωρήσει κανέναν από τους υπαλλήλους όπως είναι και η πάγια τακτική του, αλαζονικά απαντά ότι θέλει και τους 14 υπαλλήλους χωρίς να επιλέξει ποιούς. Δυστυχώς ο Δήμος Ληξουρίου διάλεξε.

Έτσι η αποκεντρωμένη έκανε την επιλογή της και αυτός είναι ο λόγος που βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο.

Η δε πρόταση του Δημάρχου να κάνει αίτηση θεραπείας όπως μας γνωστοποίησε τελικά, είναι μια μακροχρόνια δικαστική διαδικασία με αμφίβολο αποτέλεσμα ενώ το φλέγον πρόβλημα λειτουργίας του θεάτρου παραμένει.


Διονύσιος Τρωϊάνος,

Δημοτική Παράταξη «Κεφαλονιά, νησί για όλους»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.