26.4.24

Οι παρεμβάσεις μας στη συνεδρίαση λογοδοσίας.

Τρία σημαντικά ζητήματα ανέδειξε η παράταξή μας, «Νησί για όλους», στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Αργοστολίου (24/4/24) .

Ο Διονύσης Τρωϊάνος κατέθεσε ερώτημα σχετικά με το πρόγραμμα της δημοτικής αρχής για τα άτομα με αναπηρίες, εστιάζοντας στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ και αναφέροντας μερικά από τα προβλήματα που διαχρονικά δεν επιλύει ο Δήμος. Παράλληλα ανέπτυξε μια δέσμη προτάσεων που αποτελεί πρόγραμμα και βασική διεκδίκηση της παράταξής μας.
Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής ήταν ότι συμφωνεί με τις προτάσεις μας και ότι προσπαθεί να τις εντάξει στο πρόγραμμά της. Επίσης μας ενημέρωσε ότι έχουν δρομολογηθεί οι προσβάσεις στο παραλιακό μέτωπο και η προσβασιμότητα στο Θέατρο, εξετάζεται η χωροθέτηση κέντρου ημερήσιας απασχόλησης ΑμεΑ, και πως υπάρχει χρηματοδότηση για εγκατάσταση συστημάτων πρόσβασης ΑμεΑ στη θάλασσα.
Για τα υπόλοιπα θέματα δεν υπήρχαν σαφείς απαντήσεις, ειδικά για την πρότασή μας για κατασκευή νέου σύγχρονου ειδικού σχολείου στο Αργοστόλι, το οποίο θα καλύπτει συνολικά της ανάγκες των παιδιών όλου του Δήμου.

Ο Αλέξανδρος Παντελειός, παίρνοντας το λόγο σχολίασε το γεγονός πως η πρώτη συνεδρίαση λογοδοσίας δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα οι σύμβουλοι να έχουν στερηθεί τη δυνατότητα για ένα ακόμη ερώτημα.  Η απάντηση του Δημάρχου ήταν πως εξετάζεται η συνέχιση της ματαιωθείσας συνεδρίασης, μετά την προσφυγή που κατέθεσε ο Α. Παντελειός στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Στη συνέχεια, έκανε μια καταγραφή σημαντικών προβλημάτων και ελλείψεων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου και ζήτησε ενημέρωση για τον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής για την αποκατάστασή τους καθώς και για τον σχεδιασμό για παρεμβάσεις σε υφιστάμενες και για νέες αθλητικές εγκαταστάσεις.
Οι αντιδήμαρχοι τεχνικών έργων και αθλητισμού ανέλαβαν να ενημερώσουν σε σχέση με τις προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις, ενώ αποδέχθηκαν την αναγκαιότητα επίλυσης όλων των προβλημάτων που αναφέρθηκαν.

Τέλος, ο Δημήτρης Κεκάτος κατέθεσε ερώτημα για την πορεία του έργου των αναπλάσεων στο Αργοστόλι, στο οποίο η δημοτική αρχή απάντησε ότι το έργο θα λάβει παράταση, πέραν της 15ης  Ιουνίου 2024, όμως έχει μπει ως προτεραιότητα η αποκατάσταση της περιοχής της παλιάς Αγοράς στη παραλία, η οποία αναμένεται να παραδοθεί μέσα στον Ιούνιο.
Όσον αφορά τις μισθώσεις των δημοτικών ακινήτων, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου, όλα τα μισθωτήρια έχουν λήξει από το 2000 και εξετάζεται από τις δικαστικές αρχές σχετική καταγγελία, ενώ στη συνέχεια η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε νέες συμβάσεις με παλιούς και νέους μισθωτές των ακινήτων.  
Τέλος στο πολύ σημαντικό ζήτημα, πώς θα διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας και η λειτουργία της αγοράς καθώς επίσης και η χρήση των κοινόχρηστων χώρων της, ο δήμαρχος συμφώνησε ότι θα πρέπει να συνταχθεί ένας κανονισμός όπως αυτός της πλατείας Βαλλιάνου.

Το συμπέρασμα από αυτή την πρώτη συνεδρίαση λογοδοσίας είναι πως, με την διαδικασία που εισηγήθηκε και ψήφισε η δημοτική αρχή, κατέστη μια αποστειρωμένη συνεδρίαση εξύμνησης του έργου της, χωρίς τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης της αντιπολίτευσης. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον, η δημόσια αναφορά των ζητημάτων που καταθέσαμε, να αφυπνίσει τη δημοτική αρχή ώστε να τα χειριστεί με την απαιτούμενη προσοχή και ευαισθησία.


Πηγή φωτογραφιών: kefalonialife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατες Αποφάσεις Δ.Σ.